Verdicchio 'Le Vaglie' 2016

DOC Castelli di Jesi Classico

Stefano Antonucci Barbara (Le Marche)
-25%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Deze Verdicchio 'Le Vaglie' is een droge variant met een lichte houtopvoeding, gemaakt van een selectie van de beste wijngaarden. Het is dé hit van het jaar en behoort tot de allerbeste van zijn soort!

Verrukkelijk als aperitief, begeleider van verfijnde gerechten. Een speels en typisch Italiaans detail is dat elke fles in de doos een etiket heeft met een eigen kleurschakering.  

vaglie etiketten

De smaak

Le Vaglie is zeer geconcentreerd en knalt je glas uit! Met een rijke geur van bloemen, tropisch fruit en frisse appel. In de aanzet is het een frisse strakke wijn, maar de wijn heeft vulling. Mooie balans met fruit, frisse zuren en ziltige smaak die puur en levendig doen overkomen. In de afdronk blijven de ziltige smaken lekker hangen en is het bittertje op het eind zeer aangenaam. Heerlijk als aperitief en bij allerlei ziltige zeedieren oftewel een schaal 'Frutti di Mare'.
Bron: Sommos

De details

type wijn: Droog, fris en mineraal
druivensoort: 100% Verdicchio
teelt: conventioneel
opvoeding: roestvrij staal, 3 maanden amerikaans eiken
alcoholgehalte: 13,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 8 - 10 graden
bewaarpotentieel: 2016 - 2020
spijs-aanbeveling:   vis verfijnde visgerechten, oesters, 'frutti di mare'   sushi en sashimi   salades hollandse asperges   pasta verfijnde (witte) pasta's, vongole  kaas  zachte kazen

De oorsprong

Barbara, een klein dorpje pakweg twee uur ten zuiden van San Marino. Hier maakt Stefano Antonucci zijn wijn. Stefano is met zijn prachtige bedrijf een begrip in het oosten van Italië. Hij maakt een enorm arsenaal aan wijnen en excelleert met zijn Verdicchio’s en Montepulciano's. Ook zijn zijn experimenten met internationale druivenrassen fenominaal. Op het schitterende terroir dat hem ter beschikking staat behaalt hij grote internationale successen. In beide gevallen streeft hij naar wijnen die origineel zijn met elk een grote persoonlijkheid.

Stefano Antonucci believes in the values of beauty and pleasure, which he carefully pursues in his wines. He knows the market inside out, hitting the bull's eye at every step and creating direct, fragrant wines that are easy to understand and flexible when matched with food. His wide production range vaunts elegantly supple Verdicchios, full of lipsmacking flavours and easily able to weather the years. The rest of the range is crafted with care and speaks with an international tongue. - Gambero Rosso.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).

Slimme weetjes: DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi

Verdicchio from this DOC zone is produced in the central hills of the province of Ancona, as well as a tiny part of the neighbouring area in the provence of Macerata. Only the wine sourced from a limited, traditional growing area can be called Classico. Given the extremely versatile nature of the variety almost all wine types are represented, especially Superiore, Riserva, Passito and Spumante. This Jesi grape is one of Italy's finest native varieties, yielding characterful white wines, with fresh aromas and a complex, minerally, savoury palate. Ideal with seafood dishes of all kinds and equally delicious with white meats.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Slimme weetjes: De Verdicchio druif

Verdicchio [ver’dikkjo] is a white Italian wine grape variety grown primarily in the Marche region of central Italy. The name Verdicchio derives from verde (or "green") and refers to the slight green/yellow hue that wines made from the grape can have. Verdicchio is the principal grape behind two Denominazione di Origine Controllata (DOC) wines produced in the provinces of Macerata and Ancona, Verdicchio di Matelica and Verdicchio dei Castelli di Jesi. In addition to producing still wines, Verdicchio grapes are also used to make sparkling wine and straw wine.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Slimme weetjes:  De Verdicchio stijlen

Verdicchio can produce wines that are virtually colorless with noticeably high acidity that can come across on the palate with citrus notes. According to wine expert Jancis Robinson, well made examples from favorable vintages can have flavors of lemons and slight bitter almond notes. 

According to Oz Clarke, the quality of Verdicchio wines has improved since the later half of the 20th century as producers limit yields even beyond DOC regulation to produce fuller flavored grapes that can better balance its high acidity. Clarke goes on to note that the subtlety of Verdicchio flavors allows it to pair very well with a variety of foods.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Green feeling on the nose that has nothing to do with unripe fruit. The aromas recall granny smith apples, anise, and lime peel. In the mouth, this noble green characteristic is completed by softer sensations of white- eshed fruit and by a suggestion, particularly on the nish, of shelled almonds.Gardini Notes 91/100
Le Vaglie is denoted by a flowing citrussy taste.Gambero Rosso 2/3 glaasjes (very good to excellent)
Gekozen tot de top 101 beste wijnen van Italië.Burton Anderson
Antonucci is one of the area’s most inimitable characters; his wines are flawless, with great intensity.Decanter
Barbara (Le Marche)