Al Passo Super Tuscan 2016

IGT Toscana

Tolaini Castelnuovo Berardenga (Toscane)
-88%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Super Tuscan Al Passo is veel en veel meer dan zijn prijs doet vemoeden. Het is de wijn waarmee het Tolaini succes begon. Deze geweldige Super Tuscan uit gelijke delen Sangiovese, Merlot en Cabernet is de ultieme vertaling van het uitmuntende terroir van Tolaini. Een elegante en warme smaak met volle expressie van het fruit. Knap gemaakt!

De smaak

De wijncritici zijn het volledig eens. De quotes hiernaast geven een perfect beeld wat je kunt verwachten.

De details

type wijn: full body, elegant, rijk
druivensoort: Sangiovese 34%, Merlot 33%, Cabernet Sauvignon 33%
teelt: biologisch
opvoeding: 6 mnd op Frans eiken, 8 mnd op barriques en 12 maanden op fles
alcoholgehalte: 14,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden
bewaarpotentieel: nu tot  2030

Spijs-aanbeveling

Een heerlijke eetwijn. Lekker bij gril gerechten, kalfsvlees, kip, pasta/risotto met vleessaus.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck). 

De oorsprong

Eigenaar Pierluigi ging als jongen naar Canada. Hij bouwde daar aan zijn 'American dream.' Hij startte als truck chauffeur en 25 jaar later was hij de eigenaar van één van Canada's meest succesvolle transportondernemingen. Het verdiende fortuin stelde hem in staat om zijn droom te realiseren: een 'state of the art' wijnhuis in zijn geboortestreek Toscane. 

In 1998 verzamelde hij de allerbeste wijnprofessionals om zich heen en begon in Castelnuovo Beraradenga, de parel van de Chianti Classico, het Tolaini verhaal. Het microklimaat van zijn wijngaarden beloofde wijnen met kracht, elegantie, intensiteit en houdbaarheid. In nog geen twee jaar realiseerde hij het Tolaini domein en twee jaar daarna dronk hij zijn eerste eigen wijn.

Puirluigi begaf zich buiten de gebaande paden. Het succes met zijn Super Tuscans kwam snel en hoge ratings van wijnexperts kwamen met grote regelmaat binnen. Niets werd door zijn team aan het toeval overgelaten in de 50 hectare en zeer dicht beplante wijngaarden. Alleen de beste druiven vinden hun weg naar de hypermoderne kelder.

Hoewel de eigenaar van het landgoed de voorkeur geeft aan inheemse druivensoorten in Toscane - vooral de Sangiovese-druif - is hij ook fan van Bordeaux-variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Pier Luigi overschat het gebruik van hout voor vinificatie niet. Hij gebruikt voornamelijk kleine vaten. Zijn hoofd oenoloog en wijnmaker Francesco Rosi wordt voor de productie bijgestaan door de topconsulent Michel Rolland.

Picconero, een cuvée van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, is een van Tolaini's topwijnen die vele prijzen heeft ontvangen. De rode wijnen Valdisanti en Al Passo spelen ook in de hogere wijnklasse. Sinds enkele jaren is een Chianti Classico Gran Selezione uit een enkele wijngaard en een prachtige "Entry Chianti" het assortiment.

A really endearing red that shows dried herbs, fresh blueberries, tobacco and cedar. Lithe and very tangy on the palate, which is medium-to full-bodied, elegant and dialed-in. The fine tannins add to a delicate but muscular impression on the medium-chewy finish. Drink now.James Suckling 94/100
There are three grapes here in more or less equal measure: Sangiovese, Cabernet Sauvignon and Merlot. You'll find sturdy notes of tilled earth in the 2016 Al Passo, with lots of intensity and ripe fruit. It would make a nice pairing with a good old spaghetti al ragù. The wine is balanced and bright without too much concentration or heft. It feels very Tuscan. You get excellent value.Robert Parker 92/100
The 2016 Al Passo, Tolaini's Sangiovese/Cabernet Sauvignon/Merlot blend is bold and juicy, not to mention absolutely delicious. Fresh, vibrant and full of character, the 2016 hits all the right notes. Sangiovese red fruits are nicely pushed forward. Al Passo is such a pretty and inviting wine in 2017. I very much like the energy here. Bright aromatic top notes add a kick of energy on the finish.Vinous - Antonio Galloni 91/100