Barbera d'Asti 2019

DOCG Barbera d'Asti

Damilano Barolo La Morra (Piemonte)
-15%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Een helderfruitige Barbera d’Asti met veel primair fruit en verse kruiden. De Barbera d'Asti van Damilano komt van de mergelrijke wijngaarden in Monferrato die beplant zijn met wijnstokken van 20 - 30 jaar oud.  Het maakt de wijn uitzonderlijk fruitig, elegant èn complex. Licht tot medium body, mooie zuren en een zachte, fruitige afdronk. Ook heerlijk tijdens zomerse avonden. 

De smaak

Helder robijnrood van kleur, gedroogde pruimen, bramen en zoete kersen worden ondersteund door bakkruiden, aarde en ceder. Heerlijk sappig van smaak en elegant met een uitzonderlijk lange fruitige afdronk.  Super goed!

De details

type wijn: vol fruitig, zacht
druivensoort: 100% Barbera
teelt: duurzaam
opvoeding:  roestvrij staal en cement
alcoholgehalte: 14 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 16-17 graden
bewaarpotentieel:  nu - 2025

Spijs-aanbeveling

De Barbera d'Asti is heerlijk bij risotto's, pasta's, kalfsvlees, varkensvlees  en wild.

De oorsprong

Damilano staat al al voor meer dan 100 jaar wijngeschiedenis! Het domein ligt in het hart van de meest prestigieuze wijnregio van Italië; Barolo in het dorp La Morra. Giuseppe Borgogno begon met het verbouwen van druiven en het produceren van wijn uit zijn eigen wijngaarden. In 1935 nam Giacomo Damilano, zijn schoonzoon,  de wijnbedrijf en breidde het, bracht de  kwaliteit van zowel het vinificatiesysteem als de wijngaarden naar het niveau waarmee hij Damilano tot  een "juweel" van het Langhe-gebied maakte.

In 1997 droeg hij zijn bedrijf met grote trots over aan zijn kleinkinderen Paolo, Mario en Guido. Hun passie, gezamenljke kracht en enorme expertise brachten het familiebedrijf tot de allerhoogste league. Eevenals hun restaurant met Michelin-ster in La Morra.

De wijngaarden van Damilano beslaan enkele van de meest wereldberoemde en historische locaties in Barolo. Op wat misschien wel de meest historisch belangrijke locaties van allemaal zijn, de heuvel van Cannubi, bezit Damilano een van de grootste delen in de historische kern van de heuvel en bijna het hele deel net ten westen, bekend als Cannubi Valletta.

De Damilano crus Cannubi, Brunate, Cerequio en Liste hebben verschillende uitdrukkingen die de verschillen in terroir laten zien, variërend van de aangeboren elegantie van Cannubi en Brunate tot het meer beslissende en gestructureerde karakter van Cerequio en Liste. Naast deze vier wijngaarden, produceert Damilano de Barolo Lecinquevigne, een blend van vijf wijngaarden uit drie verschillende steden: Barolo, Grinzane Cavour, Monforte. Damilano's portfolio stopt niet bij Barolo, hun uitgebreide aanwezigheid in Piemonte omvat een Langhe Arneis, Barbera d'Asti, Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo, Langhe Chardonnay en een Barolo Chinato. 

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel met de prijzen in de online-markt. Dat betekent 'appels met appels'; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).

Slimme weetjes: Barolo

Barolo is a traditional hillside village in the rolling hills of Piedmont, north-western Italy. The vineyards and cantine (wineries) there have long been famous for producing some of Italy's very finest red wines – predominantly from the region's signature grape variety, Nebbiolo. Fragrant, tannic Barolo wine is so revered that it was one of just three wines awarded DOCG status on the day that the classification was introduced in July 1980 (the other two were Brunello di Montalcino and Vino Nobile di Montepulciano).

The Barolo vineyard zone covers the parishes of Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba and Barolo itself, and also spreads over into parts of Monforte d'Alba, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d'Alba, Cherasco and Roddi. The soils and mesoclimates vary slightly between these communes, creating subtle differences between the wines produced from their vineyards.

To earn the name Barolo, the wines must undergo at least 38 months' aging prior to commercial release, of which 18 must be spent in barrel (the remainder in bottle). For the added designation of riserva, the total aging time increases to 62 months. As the tannins soften over time, the complexity shows through with hints of earth, truffles and dark chocolate.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Slimme weetjes: De Langhe Piemonte

The Langhe (Langa from old dialect Mons Langa et Bassa Langa) is a hilly area to the south and east of the river Tanaro in the province of Cuneo in Piedmont, northern Italy. It is famous for its wines, cheeses, and truffles—particularly the white truffles of Alba. The countryside as it was in the first half of the 20th Century features prominently in the writings of Beppe Fenoglio and Cesare Pavese, who was born there, in Santo Stefano Belbo.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Aromas of red-skinned berry, cooking spice and green peppercorn lead the way. The silky palate offers fleshy black cherry, almond and licorice alongside fresh acidity and pliant tannins.Wine Enthusiast 90/100 (jg.'18)
A bright-fruited Barbera d’Asti with lots of primary fruit coming to the surface, in addition to fresh herbs. Light to medium body, pretty acidity and a soft, fruity finish.James Suckling 90/100 (jg.'18)
A black pepper accent adds punctuation to the blackberry and blueberry flavors in this red, which has density and persistence, with earth elements on the finish. Drink now through 2024.WineSpectator 89/100 (jg.'18)
La Morra (Piemonte)