Amarone Classico 2016

DOCG Amarone della Valpolicella

David Sterza Casterna (Verona)
-22%
Elders € 43,56 33,95
je voordeel per
3 flessen 28,83

Waarom deze wijn?

David's jaargang 2016 is meesterlijk! De kwaliteit van de Amarone oogst 2016 is hoog maar David Sterza doet daar wederom weer wat scheppen boven op. Balans is het kernwoord, balans en precisie. Niet voor niets, jaar op jaar,  de maximale score van 3 glaasjes (=sterren) in de Gambero Rosso en nu ook van de Italiaanse sommeliers associatie VITAE. Het is een wijn waar je al van kan genieten of nog jaren geduldig in je kelder kan liggen.

De smaak

Fijntjes ruik je een complex boeket aan gedroogd fruit, overrijpe kersen en pruimen, specerijen, aardse bosgeuren, chocola, het houdt niet op. Nergens overdaad, heel mooi loopt alles in elkaar over. Mondvullend en ondanks een machtige 16% alcohol heb je er totaal geen last van, de wijn blijft boeien en komt helemaal niet zwaar over. Balans is het kernwoord, balans èn precisie.

De details

type wijn: full bodied, intens, rijk en elegant
druivensoort: 58% Corvina, 17% Corvinone, 20% Rondinella en 5% Oseleta
teelt: conventioneel
opvoeding : 15 maanden op Franse barriques, 12 maanden op fles
alcoholgehalte: 16,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18-20 graden
bewaarpotentieel: 2021 - 2037

Spijs-aanbeveling

Qua keuken denk je in eerste instantie aan vlees, maar vergis je niet. Harrie Baas, voorheen van sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam, maakt fantastische combinaties met gebakken kabeljauw en een jus met ingekookte wijn. Of bij lam uit de oven, osso bucco, lasagna, geouderde kazen of pasta met lamsragout.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck). 

De oorsprong

'Stel, je hebt een wijngaard en daar komen elk jaar geweldige rijpe sappige druiven vanaf. Je besluit echter om er niet zomaar iets, maar een echt speciale wijn van te maken. Je selecteert je allerbeste druiven en hangt die op een warme zolder te drogen zoals dat voor sommige zoete wijnen gedaan wordt. Het vocht verdampt en supergeconcentreerde druiven blijven over. Ideaal voor dessertwijn, maar dat doe je niet. Je laat alles vergisten en maakt er een mega dikke, rijke, volle, krachtige wijn van. Dát is Amarone. Rijk als port en tegelijk droog. En doordat niet alleen suikers, maar ook zuren concentreren is de wijn nog elegant ook.

Bij de familie Sterza zitten de druiven in het bloed. Zelf verbouwen ze al generaties lang de Corvina en Rondinella druiven om na de oogst aan grote bedrijven te verkopen voor Amarones en Ripasso’s. Nog op traditionele wijze met pergola wijnstokken die over je hoofd heen een tunnel van bladeren en druiven vormen. In 1998 ging het roer om op initiatief van neef Paolo Mascanzoni, de wijnmaker van het beroemde Allegrini. ‘Mijn familie is veel te goed om hun kwaliteit teniet te laten gaan door grote bedrijven’ vond hij en nam neef David bij de arm om samen een geweldig familiebedrijf neer te zetten. Dat hebben ze goed gedaan, nu al noemt Robert Parker’s Monica Larner het ‘one of my favourite producers in Veneto’. Ook James Suckling is fan met 94 punten voor de Amarone 2010. Die kunnen ze in hun zak steken.

Slimme weetjes:  Het ontstaan van Amarone

Bolla was one of the first producers to commercially market an Amarone wine from Valpolicella. While the style of Amarone has existed in the region for centuries, it was very rarely made as a deliberate wine style. Mostly it was produced in warm vintages when batches of wines destined for sweet recioto were unintentionally allowed to ferment completely dry. The modern concept of Amarone has its roots in the early 1950s when producers "rediscovered" the style and began deliberately using yeast strains that could ferment the high levels of sugars in the wine completely into alcohol.

The first completely dry Amarones that were commercially marketed were the 1953 vintages produced by Bolla and Bertani. In 2009, the production of Amarone wine in the Valpolicella zone achieved DOCG status. During the petitioning process, the wine producers in the region established several quality control regulations including quotas on the amount of grapes grown in the fertile plains that could be used in Amarone production. Another measure was the 2003 removal of Molinara from the list of mandatory blending grapes. Amarone is unique in the wine world. Typically very alcoholic, full-bodied and ripe-tasting wines are produced in very warm climate regions, where the grapes are able to build up large amounts of sugar while ripening on the vine. Examples of warm climate regions include parts of Australia, California and southern Italy.

Slimme weetjes:  Alleen in Valpolicella zo bijzonder

The Valpolicella region is characterized as a "cool climate region" where acid levels are usually maintained and sugar build occurs more slowly in the vine. Grapes destined for Amarone are the last grapes in Valpolicella to be harvested, getting as ripe as they can before mold and rot set in. The sugars in the grapes are then concentrated by a process of desiccation where they are kept in special drying rooms for anywhere from three to four months. During this time over a third of the water is removed as the grapes shrivel into raisins. This method (known as passito) produces more concentrated grapes that still maintain the acid balance of a cool-climate grape.

Amarones differ from other late harvest wines in that the presence of Botrytis cinerea is actively discouraged, as winemakers attempt to avoid the smoky, mouldy flavors that come with botrytized wine. Extra care is taken in the vineyard to ensure that the grapes are kept dry and harvested before rot can develop.

Slimme weetjes:  het zorgvuldige rijpingsproces van Amarone

The Amarones are then aged for several years, with many premium examples being aged for at least five years prior to release. They are often aged in large wooden barrels of either Slavonian or French oak. Traditionally the barrels are older and essentially "neutral", in that they do not impart much flavor or wood tannins, but in the late 20th and early 21st centuries more Amarone producers have been experimenting with the use of smaller new oak barrels that introduce more oak flavoring to the wine.

Slimme weetjes:  Amarone en spijzen

Amarones are rich, full-bodied wines with flavor and aroma notes that are often compared to the flavors of Port wine. The wines often have notes of mocha, bitter-sweet dark chocolate, raisin, dried fig and earthy flavors. At restaurants sommeliers will often recommend food and wine pairings for Amarone with hearty, heavy dishes such as meat roasts. A classic after-dinner assortment is Amarone paired with walnuts and Parmigiano-Reggiano cheese. Master of wine Mary Ewing-Mulligan notes that well-made examples of Amarone from favorable vintages usually need about ten years of bottle aging for the flavors to mature, and have the potential to continue developing for twenty years or more.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Sterza's Amarone 2016 haalt hoogste score  bij VITAE  Quattro Vite:VITAE Vitae wine guide 2021 - Associazione Italiana Sommelier | Gini vini
David Sterza is one of my favorite under-the-radar producers in Valpolicella.Robert Parker
Casterna (Verona)