Waarom deze wijn?
Wie kent de kleine broer van de Brunello niet? Een goede Rosso verrast je door de bijzondere prijs/kwaliteit-verhouding. Dat is zeer zeker het geval bij deze! Tot beste Rosso di Montalcino van 2012 beoordeeld door de belangrijkste internationale wijnpers. Voor de liefhebber een mooie kans om een voorraadje aan te leggen.
De smaak
Deze heerlijke Rosso is de 'kleine broer' van Mocali's vlaggenschip Brunello en komt van dezelfde wijngaarden. De wijn is elegant en puur, met heldere donkerrode bessen en kers, kruidigheid en sinasappelschil - klassieke brunello karakteristieken met een jeudige levendigheid. Een geweldige kennismaking met Brunello!
De details
type wijn: meduim bodied, volheid van fruit
druivensoort: 100% Sangiovese grosso
teelt: duurzaam
opvoeding: 12 mnd frans eiken vaten, 4 mnd op fles
alcoholgehalte: 13,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 17 graden
bewaarpotentieel: 2014 - 2020
spijs-aanbeveling: vlees lam, entrecôte, ribeye, tournedos, ossehaas, rundercarpaccio gevogelte eendenborst, boerderijkip kaas goed gerijpt pasta's verfijnde pasta's
De oorsprong
Mocali is in de jaren 50 overgenomen door Dino Ciacci, één van de grondleggers van het Consorzio del Brunello di Montalcino. Zijn filosofie is de opgedane kennis en ervaring optimaal te combineren met nieuwe technologie maar onder behoud van tradities en met een maximale terroir expressie. Dit heeft het wijnbedrijf tot grote hoogte gebracht. Deze traditie wordt met groot succes doorgezet door Tiziano en Alessandra. Jaar op jaar weet het duo wijnen te produceren die tot de absolute top van Montalcino behoren.
Mocali ligt ten zuidwesten van Montalcino op een hoogte van 400 meter en omvat 32 hectare, waarvan 10 hectare cru wijngaarden. De wijngaarden zijn omringd door mediterrane bossen met eiken en vruchten. De bodem is rijk aan mineralen, mergel en kalksteen. Mocali gebruikt geen chemicaliën maar uitsluitend natuurlijke mest. Ideale condities voor de hoogste kwaliteit en complexe wijnen.
Onder deze ideale condities produceert het duo Tiziano en Alessandra vol van passie en liefde elk jaar opnieuw de mooiste wijnen met de typische Mocali stijl: open, structuur en puurheid van smaak.
Slimme weetjes: De Rosso di Montalcino 'het broertje van de Brunello'
The Rosso di Montalcino DOC was established in 1984 as a means of giving Brunello di Montalcino producers the flexibility to continue the tradition of long aging of the region's flagship wine. Rosso di Montalcino is made from 100% Sangiovese grown in the same delineated region as Brunello di Montalcino. However, the wine is required to spend only six months aging in oak and 1 year total aging before release. This allows Brunello producers to make an earlier releasing wine that can generate cash flow while their Brunello di Montalcino age for their complete duration. In less than ideal vintages some producers will relegate all their grapes to Rosso di Montalcino production and not make a Brunello. Wineries can also declassify their Brunello that has already been aging 2–3 years and release it as Rosso di Montalcino if the wine is not developing to their expectations. Rosso di Montalcino is typically lighter, fresher and more approachable upon release though some producers will make wines with more Brunello like characteristics. These "Baby Brunellos" are often 1/2 the price of Brunello di Montalcino.
From Wikipedia, the free encyclopedia.