Rosso di Montalcino 2012

DOC Rosso di Montalcino

Azienda Mocali Montalcino (Toscane)
-22%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Wie kent de kleine broer van de Brunello niet? Een goede Rosso verrast je door de bijzondere prijs/kwaliteit-verhouding. Dat is zeer zeker het geval bij deze! Tot beste Rosso di Montalcino van 2012 beoordeeld door de belangrijkste internationale wijnpers. Voor de liefhebber een mooie kans om een voorraadje aan te leggen.

De smaak

Deze heerlijke Rosso is de 'kleine broer' van Mocali's vlaggenschip Brunello en komt van dezelfde wijngaarden. De wijn is elegant en puur, met heldere donkerrode bessen en kers, kruidigheid en sinasappelschil - klassieke brunello karakteristieken met een jeudige levendigheid. Een geweldige kennismaking met Brunello!

De details

type wijn: meduim  bodied,  volheid van fruit
druivensoort: 100% Sangiovese grosso
teelt: duurzaam
opvoeding: 12 mnd frans eiken vaten, 4 mnd op fles
alcoholgehalte: 13,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 17 graden
bewaarpotentieel: 2014 - 2020 
spijs-aanbeveling:  vlees lam, entrecôte, ribeye, tournedos, ossehaas, rundercarpaccio  gevogelte  eendenborst, boerderijkip  kaas goed gerijpt pasta's verfijnde pasta's

De oorsprong

Mocali is in de jaren 50 overgenomen door Dino Ciacci, één van de grondleggers van het Consorzio del Brunello di Montalcino. Zijn filosofie is de opgedane kennis en ervaring optimaal te combineren met nieuwe technologie maar onder behoud van tradities en met een maximale terroir expressie. Dit heeft het wijnbedrijf tot grote hoogte gebracht. Deze traditie wordt met groot succes doorgezet door Tiziano en Alessandra. Jaar op jaar weet het duo wijnen te produceren die tot de absolute top van Montalcino behoren.

Mocali ligt ten zuidwesten van Montalcino op een hoogte van 400 meter en omvat 32 hectare, waarvan 10 hectare cru wijngaarden. De wijngaarden zijn omringd door mediterrane bossen met eiken en vruchten. De bodem is rijk aan mineralen, mergel en kalksteen. Mocali gebruikt geen chemicaliën maar uitsluitend natuurlijke mest. Ideale condities voor de hoogste kwaliteit en complexe wijnen. 

Onder deze ideale condities produceert het duo Tiziano en Alessandra vol van passie en liefde elk jaar opnieuw de mooiste wijnen met de typische Mocali stijl: open, structuur en puurheid van smaak. 

Slimme weetjes: De Rosso di Montalcino 'het broertje van de Brunello'

The Rosso di Montalcino DOC was established in 1984 as a means of giving Brunello di Montalcino producers the flexibility to continue the tradition of long aging of the region's flagship wine. Rosso di Montalcino is made from 100% Sangiovese grown in the same delineated region as Brunello di Montalcino. However, the wine is required to spend only six months aging in oak and 1 year total aging before release. This allows Brunello producers to make an earlier releasing wine that can generate cash flow while their Brunello di Montalcino age for their complete duration. In less than ideal vintages some producers will relegate all their grapes to Rosso di Montalcino production and not make a Brunello. Wineries can also declassify their Brunello that has already been aging 2–3 years and release it as Rosso di Montalcino if the wine is not developing to their expectations. Rosso di Montalcino is typically lighter, fresher and more approachable upon release though some producers will make wines with more Brunello like characteristics. These "Baby Brunellos" are often 1/2 the price of Brunello di Montalcino.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Mocali's 2012 Rosso di Montalcino is my favorite Rosso of the year and a highly recommend value wine. The wine is seductive and irresistible thanks to fullness of the fruit it offers in such a confident, almost cocky manner.Robert Parker 91+/100 (feb 2014)
This is a wine that knows what it wants to accomplish: It makes good on its promise to deliver a genuine, no-fuss drinking experience without the grand expectations of a Brunello di Montalcino. The architecture here is modern with big lines and chunky cherry endnotes. But it also makes rooms for the subtleties of menthol, licorice and balsam herb. Drink: 2014-2020Robert Parker 91+/100 (feb 2014)
Aromas of balsamic and Mediterranean scrub—juniper, rosemary, sage and myrtle—lead off, while a kernel of cherry reigns on the palate. Balanced, lingering on the spicy finish. Drink now through 2019Wine Spectator 90/100 (jaar 2011, okt 2013)
Montalcino (Toscane)