Waarom deze wijn?
Omdat deze Rosso di Montalcino 2013 van het meest gerenommeerde wijnmagazine Decanter de classificatie 'Highly Recommended' krijgt. Daarbij is dit een groot voorbeeld van een Rosso (kleine broer van Brunello) die je verrast door een wel heel bijzondere prijs/kwaliteit-verhouding. Ook in de zomer licht gekoeld heerlijk. 2013 is beperkt beschikbaar!
De smaak
Deze heerlijke Rosso is de 'kleine broer' van Friggiali's vlaggenschip Brunello en komt van dezelfde wijngaarden. De wijn is elegant en heeft tegelijkertijd veel pit. Heldere donkerrode bessen, kers en klassieke brunello karakteristieken als tabak en kruidigheid maar met een jeudige levendigheid. Een geweldige kennismaking met Brunello!
De details
type wijn: meduim bodied, volheid van fruit
druivensoort: 100% Sangiovese grosso
teelt: duurzaam
opvoeding: 12 mnd frans eiken vaten, 4 mnd op fles
alcoholgehalte: 13,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 17 graden
bewaarpotentieel: 2015 - 2021
spijs-aanbeveling: vlees lam, entrecôte, ribeye, tournedos, ossehaas, rundercarpaccio gevogelte eendenborst, boerderijkip kaas goed gerijpt pasta's verfijnde pasta's
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per doos (6) van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (bezorg-kosten elders zitten in de prijscheck).
De prijs waarvoor deze uitzonderlijke 'Highly Recommended' Rosso di Montalcino 2013 in Nederland te verkrijgen is, ligt gemiddeld op € 17,40.
De oorsprong
In Montalcino, een van de meest indrukwekkende dorpen van Toscane, ligt op 450 meter hoogte het prachtige wijngoed Tenuta Friggiali. De familie Centolani verbouwt hier meer dan 22 hectare Sangiovese waarvan de bijzonder elegante Brunello di Montalcino, een zeer levendige Rosso di Montalcino en een aantal IGT-wijnen worden geproduceerd. Aan het hoofd van het bedrijf staat Olga Peluso Centolani, die met ferme hand de kwaliteit van de wijnen bewaakt en als vlaggenschip haar eigen label 'Donna Olga' heeft.
Slimme weetjes: De Rosso di Montalcino 'het broertje van de Brunello'
The Rosso di Montalcino DOC was established in 1984 as a means of giving Brunello di Montalcino producers the flexibility to continue the tradition of long aging of the region's flagship wine. Rosso di Montalcino is made from 100% Sangiovese grown in the same delineated region as Brunello di Montalcino. However, the wine is required to spend only six months aging in oak and 1 year total aging before release. This allows Brunello producers to make an earlier releasing wine that can generate cash flow while their Brunello di Montalcino age for their complete duration. In less than ideal vintages some producers will relegate all their grapes to Rosso di Montalcino production and not make a Brunello. Wineries can also declassify their Brunello that has already been aging 2–3 years and release it as Rosso di Montalcino if the wine is not developing to their expectations. Rosso di Montalcino is typically lighter, fresher and more approachable upon release though some producers will make wines with more Brunello like characteristics. These "Baby Brunellos" are often 1/2 the price of Brunello di Montalcino.
From Wikipedia, the free encyclopedia.