Barbera Superiore Le Cave 2013

DOCG Monferrato

Castello di Uviglie Monferrato (Piemonte)
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Wil je iets lekker authentieks drinken? Deze Barbera Superiore uit Monferrato is fantastisch.

Italiaanse wijnen zijn vrijwel altijd gemaakt om een maaltijd te begeleiden. Sappige frisse zuren die eetlust opwekkend werken en een bittertje voor de spanning. Barbera is zo’n druivenras dat die typische zuren wat sterker heeft. Uit handen van een goede wijnmaker zoals Castello Uviglie in Monferrato in het klassieke Piemonte heb je naast de frisheid ook een wijn met vet op de botten. Niet voor niets de ultieme score van 3 glaasjes in de toonaangevende wijngids Gambero Rosso.

De smaak

Aards, donker bramen en bessen fruit en sappige zwarte kersen. Naast de frisheid ook een wijn met vulling die niet zwaar wordt. Je proeft niet alleen het fruit, maar ook specerijen en balsamico.  

De details

type wijn: medium bodied, fris, met pit 
druivensoort: 100% Barbera
teelt: duurzaam
opvoeding: fermentatie in cement, 12 mnd groot Frans eiken (30 hl.), 3 mnd op fles
alcoholgehalte: 14,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 17 graden (of licht gekoeld)
bewaarpotentieel: 2015- 2021 

Spijs-aanbeveling

Pak je uit voor vrienden, serveer dan een duif met gemonteerde ingekookte gevogelte fond met zure rode kersen, knolselderij en chioggia biet. Comfort food op de bank? Entrecôte, jus en dikke frieten! Deze Barbera Superiore uit Monferrato is fantastisch.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per doos (6) van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (bezorg-kosten elders zitten in de prijscheck).

De prijs van de Barbera Superiore 2013 met ultieme score van 3 glaasjes Gambero Rosso ligt gemiddeld op € 15,87. 

De oorsprong

In the space of just a few years, Simone Lupano has made Castello du Uviglie a benchmark winery for Monferrato Casalese. The historic premises, now also used as a venue for events and ceremonies, vaunt a cellar housing a series of top-quality wines. They are made from both Monferrato grape varieties and internationals, such as pinot nero, chardonnay, and sauvignon, sometimes blended to make veritable gems, like the Brut Metodo Classico, aged for 44 months on the lees in the castles tufa cellars, and the Passito, from half chardonnay and half sauvignon grapes. The wines presented this year were a splendid bunch, with three of them reaching our finals: a memorable version of Barbera Le Cave, complex and elegant with an exceptionally long finish, which won a fully deserved Tre Bicchieri! Bron: Gambero Rosso 2016

Slimme weetjes: Barbera del Monferrato

Barbera del Monferrato, situated in Italy's north-western Piedmont region, is probably the least known of the three Piedmontese classified Barbera zones. It is the largest of the trio, with around 10,320 acres (4300ha) under vine. Most of the wines come from around the province of Alessandria, but the vineyard area also stretches into eastern Asti.

Winesearch, web search engine dedicated to wine

Slimme weetjes: Barbera Superiore highest classifaction

All Barbera del Monferrato wines must comprise at least 85% Barbera, the remaining 15% made up from any combination of Freisa, Grignolino and Dolcetto. In 2008 the superiore designation (Barbera del Monferrato Superiore) was upgraded to full DOCG status – the highest echelon in Italy's multi-tiered wine classification system. The superiore wines are required, under their more stringent production conditions, to contain at least 13% alcohol by volume and be aged for at least 14 months before release (including a minimum of six months in oak).

Winesearch, web search engine dedicated to wine

Slimme weetjes: Taste of Barbera del Monferrato

Classic Barbera del Monferrato wines have a deep ruby hue and a bouquet of ripe plum and cherries, often piqued by a hint of black pepper. They are known for retaining a balanced acidity even in warmer vintages, making them an ideal partner to tomato-based dishes. Barbera-based wines are lower in tannin than those made from Nebbiolo, making them more approachable.

Winesearch, web search engine dedicated to wine

A memorable version of Barbera Le Cave, complex and elegant with an exceptionally long finish, which won a fully deserved Tre Bicchieri.Gambero Rosso 2016 3/3 glazen
Very nice Barbera, traditional & drinkableVivino 4/5 sterren
Monferrato (Piemonte)