Waarom deze wijn?
Deze Verdicchio 'Le Vaglie' is dé hit van de afgelopen deals en behoort tot de beste van zijn soort! Op veler verzoek herhalen we de deal, maar nu van het, volgens de wijnmaker, zeldzaam mooie jaar 2015.
Le Vaglie (100% Verdicchio druiven) komt van de beste wijngaarden en heeft een lichte, verfijnde houtopvoeding. Verrukkelijk als aperitief, begeleider van verfijnde gerechten. Een speels en typisch Italiaans detail is dat elke fles in de doos een etiket heeft met een eigen kleurschakering.
De smaak
Le Vaglie is zeer geconcentreerd met een rijke en rijpe geur van bloemen, honing en kruiden. De smaak is zeer verleidelijk en verfrissend. Le Vaglie is op dronk maar kan ook nog jaren liggen. Geweldig bij vis, crudo di mare, vongole etc.
De details
type wijn: Droog, fris en mineraal
druivensoort: 100% Verdicchio
teelt: conventioneel
opvoeding: roestvrij staal, 3 maanden amerikaans eiken
alcoholgehalte: 13,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 12 graden
bewaarpotentieel: 2016 - 2020
spijs-aanbeveling: vis verfijnde visgerechten, oesters sushi en sashimi salades hollandse asperges pasta verfijnde (witte) pasta's, vongole kaas zachte kazen
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
De oorsprong
Stefano Antonucci (winemaker Santa Barbara winery) believes in the values of beauty and pleasure, which he carefully pursues in his wines. He knows the market inside out, hitting the bull's eye at every step and creating direct, fragrant wines that are easy to understand and flexible when matched with food. His wide production range vaunts elegantly supple Verdicchios, full of lipsmacking flavours and easily able to weather the years. The rest of the range is crafted with care and speaks with an international tongue. - Gambero Rosso 2013.
Santa Barbara behoort tot de absolute top in de Jesi regio. Wijnmaker Stefano Antonucci bewijst dit veelvuldig met de maximale score 'Tre Bicchieri' in de Gambero Rosso, de wijnbijbel van Italië. Deze score staat voor 'extraordinary wines'. Voor de liefhebbers een must om te proberen. Ook zijn Verdicchio Classico is van een ongekende kwaliteit.
Slimme weetjes: DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi
Verdicchio from this DOC zone is produced in the central hills of the province of Ancona, as well as a tiny part of the neighbouring area in the provence of Macerata. Only the wine sourced from a limited, traditional growing area can be called Classico. Given the extremely versatile nature of the variety almost all wine types are represented, especially Superiore, Riserva, Passito and Spumante. This Jesi grape is one of Italy's finest native varieties, yielding characterful white wines, with fresh aromas and a complex, minerally, savoury palate. Ideal with seafood dishes of all kinds and equally delicious with white meats.
From Wikipedia, the free encyclopedia.
Slimme weetjes: De Verdicchio druif
Verdicchio [ver’dikkjo] is a white Italian wine grape variety grown primarily in the Marche region of central Italy. The name Verdicchio derives from verde (or "green") and refers to the slight green/yellow hue that wines made from the grape can have. Verdicchio is the principal grape behind two Denominazione di Origine Controllata (DOC) wines produced in the provinces of Macerata and Ancona, Verdicchio di Matelica and Verdicchio dei Castelli di Jesi. In addition to producing still wines, Verdicchio grapes are also used to make sparkling wine and straw wine.
From Wikipedia, the free encyclopedia.
Slimme weetjes: De Verdicchio stijlen
Verdicchio can produce wines that are virtually colorless with noticeably high acidity that can come across on the palate with citrus notes. According to wine expert Jancis Robinson, well made examples from favorable vintages can have flavors of lemons and slight bitter almond notes.
According to Oz Clarke, the quality of Verdicchio wines has improved since the later half of the 20th century as producers limit yields even beyond DOC regulation to produce fuller flavored grapes that can better balance its high acidity. Clarke goes on to note that the subtlety of Verdicchio flavors allows it to pair very well with a variety of foods.
From Wikipedia, the free encyclopedia.