Waarom deze wijn?
Het vlaggenschip van het huis: een excellente Brunello. Van deze zeer geslaagde jaargang 2008 van het huis is nog een kleine partij beschikbaar. Daar hebben wij gelukkig de hand op weten te leggen. De wijn kan met een gerust hart de kelder in, maar door het weelderige fruit kunnen nieuwsgierigen er nu ook al van genieten. De recensies en de bijbehorende scores liegen er in ieder geval niet om!
De smaak
Prachtige rijkheid en diepte in zijn zoete rode bessen, zoethout, kruiden en tabak, met full bodied structuur en een zachte verleidelijk lange afdronk.
De details
type wijn: full bodied
druivensoort: 100% Sangiovese grosso
teelt: duurzaam
opvoeding: 1 jaar Sloveens vaten, 2 jaar frans eiken, 6 mnd op fles
alcoholgehalte: 14,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 18 graden
bewaarpotentieel: 2014 - 2028
spijs-aanbeveling: vlees angus ribeye, limousin tournedos, lamskotelet wild mooie wildgerechten in het algemeen kaas goed gerijpt
De oorsprong
Mocali is in de jaren 50 overgenomen door Dino Ciacci, één van de grondleggers van het Consorzio del Brunello di Montalcino. Zijn filosofie is de opgedane kennis en ervaring optimaal te combineren met nieuwe technologie maar onder behoud van tradities en met een maximale terroir expressie. Dit heeft het wijnbedrijf tot grote hoogte gebracht. Deze traditie wordt met groot succes doorgezet door Tiziano en Alessandra. Jaar op jaar weet het duo wijnen te produceren die tot de absolute top van Montalcino behoren.
Mocali ligt ten zuidwesten van Montalcino op een hoogte van 400 meter en omvat 32 hectare, waarvan 10 hectare cru wijngaarden. De wijngaarden zijn omringd door mediterrane bossen met eiken en vruchten. De bodem is rijk aan mineralen, mergel en kalksteen. Mocali gebruikt geen chemicaliën maar uitsluitend natuurlijke mest. Ideale condities voor de hoogste kwaliteit en complexe wijnen.
Onder deze ideale condities produceert het duo Tiziano en Alessandra vol van passie en liefde elk jaar opnieuw de mooiste wijnen met de typische Mocali stijl: open, structuur en puurheid van smaak.
Slimme weetjes: De Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino is a red Italian wine produced in the vineyards surrounding the town of Montalcino located about 120 km south of Florence in the Tuscany wine region. Brunello, a diminutive of Bruno, a male given name which means brown, is the name that was given locally to what was believed to be an individual grape variety grown in Montalcino. In 1879 the Province of Siena's Amphelographic Commission determined, after a few years of controlled experiments, that Sangiovese and Brunello were the same grape variety, and that the former should be its designated name.[1] In Montalcino the name Brunello evolved into the designation of the wine produced with 100% Sangiovese.[1] In 1980, Brunello di Montalcino was awarded the first Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) designation and today is one of Italy's best-known and most expensive wines.
From Wikipedia, the free encyclopedia.