Brunello di Montalcino 2008

DOCG Brunello di Montalcino

Azienda Mocali Montalcino (Toscane)
-28%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Het vlaggenschip van het huis: een excellente Brunello. Van deze zeer geslaagde jaargang 2008 van het huis is nog een kleine partij beschikbaar. Daar hebben wij gelukkig de hand op weten te leggen. De wijn kan met een gerust hart de kelder in,  maar door het weelderige fruit kunnen nieuwsgierigen er nu ook al van genieten. De recensies en de bijbehorende scores liegen er in ieder geval niet om!

De smaak

Prachtige rijkheid en diepte in zijn zoete rode bessen, zoethout, kruiden en tabak, met full bodied structuur en een zachte verleidelijk lange afdronk.

De details

type wijn: full  bodied
druivensoort: 100% Sangiovese grosso
teelt: duurzaam
opvoeding: 1 jaar Sloveens vaten, 2 jaar frans eiken, 6 mnd op fles
alcoholgehalte: 14,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 18 graden
bewaarpotentieel: 2014 - 2028 
spijs-aanbeveling:  vlees angus ribeye, limousin tournedos, lamskotelet wild  mooie wildgerechten in het algemeen kaas goed gerijpt

De oorsprong

Mocali is in de jaren 50 overgenomen door Dino Ciacci, één van de grondleggers van het Consorzio del Brunello di Montalcino. Zijn filosofie is de opgedane kennis en ervaring optimaal te combineren met nieuwe technologie maar onder behoud van tradities en met een maximale terroir expressie. Dit heeft het wijnbedrijf tot grote hoogte gebracht. Deze traditie wordt met groot succes doorgezet door Tiziano en Alessandra. Jaar op jaar weet het duo wijnen te produceren die tot de absolute top van Montalcino behoren.

Mocali ligt ten zuidwesten van Montalcino op een hoogte van 400 meter en omvat 32 hectare, waarvan 10 hectare cru wijngaarden. De wijngaarden zijn omringd door mediterrane bossen met eiken en vruchten. De bodem is rijk aan mineralen, mergel en kalksteen. Mocali gebruikt geen chemicaliën maar uitsluitend natuurlijke mest. Ideale condities voor de hoogste kwaliteit en complexe wijnen. 

Onder deze ideale condities produceert het duo Tiziano en Alessandra vol van passie en liefde elk jaar opnieuw de mooiste wijnen met de typische Mocali stijl: open, structuur en puurheid van smaak. 

Slimme weetjes: De Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is a red Italian wine produced in the vineyards surrounding the town of Montalcino located about 120 km south of Florence in the Tuscany wine region. Brunello, a diminutive of Bruno, a male given name which means brown, is the name that was given locally to what was believed to be an individual grape variety grown in Montalcino. In 1879 the Province of Siena's Amphelographic Commission determined, after a few years of controlled experiments, that Sangiovese and Brunello were the same grape variety, and that the former should be its designated name.[1] In Montalcino the name Brunello evolved into the designation of the wine produced with 100% Sangiovese.[1] In 1980, Brunello di Montalcino was awarded the first Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) designation and today is one of Italy's best-known and most expensive wines.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Very pretty aroma's of sweet berries and roses with a hint of stems. Full body, with ultra-fine tannins and a silky textured finish. It's the wonderful mouthfeel that makes this such a delicious wine. Drink or hold.James Suckling 93/100 (feb 2013)
A fresh, juicy cherry note is enlivened by spice and savory mineral elements in this lean yet firm red. Remains harmonious and persistent, featuring a long, spice-tinged aftertaste. Shows excellent potential. Best from 2016 through 2032Wine Spectator 92/100 (mei 2013)
Good full red. Captivating aromas of redcurrant, red cherry, sweet spices, violet and red rose. Then dense and suave in the mouth, with precise sangiovese flavors of red cherry, marzipan, minerals and herbs. The clean, long finish shows a penetrating note of redcurrant and rising, polished tannins. An excellent 2008 Brunello- and one of the best wines I have ever had from Mocali.Stephen Tanzer 92/100 (jul 2013)
The 2008 Brunello di Montalcino is solid. Tobacco, sage, rosemary and new leather all add complexity to the dark fruit in its supple, generous, beautifully balanced Brunello. The 2008 can be enjoyed today for its supple fruit or cellared for at least a handful of years. It is a gorgeous, beautifully balanced wine from start to finish. Hints of sweet tobacco and dried flowers add perfume on the mid-weight, inviting finish. Anticipated maturity: 2013-2020Robert Parker 90/100 (jun 2013)
Lacklustre mid ruby with orange rim. Multilayered with bags of sweet fruit. Intense and concentrated too, rich tannins melt into the fruit on the finish.Jancis Robinson (feb 2013)
Soft tones of toasted almond, cinnamon, nutmeg and espresso make for a bold and powerful bouquet. There’s ample fruit, presented as dried blackberry and cassis, that gives the wine the heft it needs to support the tight tannic structure and acidity. Sour cherry flavors drive the lively finish.Wine Enthousiast 92/100 (mei 2013)
Montalcino (Toscane)