Cépage Viognier 2015

IGP Pays d’Oc

Domaine Gayda Brugairolles (Languedoc)
-24%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Bloemen, abrikozen, perzik, zalvend, rond, geurig, dat is viognier ten voeten uit. Beroemd geworden in het piepkleine Condrieu, groot geworden in de Languedoc. Met zijn karaktervolle geur en weelderig mondgevoel een uitgesproken druif waar velen van in jubelstemming raken bij de naam alleen al. Jort Kelder en Matthijs van Nieuwkerk hebben er altijd wat van in de koelkast, just in case.

De smaak

Gayda maakt deze zachte viognier op vrolijk sappige wijze door de druiven te selecteren van percelen die relatief veel kalk in de bodem hebben, waardoor de frisheid behouden blijft. Een erg aangename bijkomstigheid voor een druif die van zichzelf soms net wat zuren mist. Hier geen houtgebruik, het fruit moet spreken. Wel rijping op gistcellen voor optimale balans tussen sap en romigheid. 

De details

type wijn: droog, zacht en fris
druivensoort: 100% Viognier
teelt: bio
opvoeding: roestvrij staal
alcoholgehalte: 13,00 % vol.
afsluiting: schroefdop
drinktemperatuur: 8 - 10 graden
bewaarpotentieel: 2016 -2018

Spijs-aanbeveling

Een ideaal glas om zo te drinken op het terras met wat worstjes en de Zuid Franse variant van antipasti zoals violette artisjok, gegrilde aubergine, olijven en gedroogde tomaat. De wijn heeft echter genoeg vulling en kracht om een mooie zeebaars met tomatensalsa, olijf en kappertjes te begeleiden. Of denk aan courgette uit de oven met salie, citroen en geitenkaas. Zo simpel kan mooi leven zijn.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er 'appels met appels' worden vergeleken; precies dezelfde wijn van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd. Ook de bezorgtarieven elders zitten in de prijscheck.

Gemiddeld over alle aanbieders ligt de prijs elders van de Cépage Viognier 2015 bij jou thuis bezorgd op € 9,77.
(let op oudere jaargangen worden worden door sommige aanbieders 'gedumpt')

De oorsprong

De Languedoc, het diepe zuiden van Frankrijk waar tientallen jaren de wijnplassen goedkope doordrinkliters voor de Franse keukentafels werd geproduceerd. ‘No more’ besloten ze bij Gayda. Niet meer het land van de hoeveelheden bocht, maar van kwaliteit en van duurzaamheid. En dus maakt Gayda echte Languedoc wijnen van echte Languedoc druiven op een hedendaagse manier. Rijp, sappig fruit staat voorop. En bio. Vanaf 2012 zijn de belangrijkste wijnen biologisch gecertificeerd, de overige wijnen in de daaropvolgende jaren.

Waarom landwijnen en geen appellations? Gayda is een vernieuwend bedrijf, trots op traditie en historie, maar zonder daardoor belemmerd te willen worden. Sommige wijnen zijn nu eenmaal beter als de Syrah uit Livinie?re komt en Grenache uit Tautavel. Onder het mom ‘samen zijn we sterk’ en ‘e?e?n Languedoc’ zie je daarom Pays d’Oc op het etiket, al zouden sommige wijnen wel hoogwaardiger naam op het etiket mogen hebben staan. Vooruitstrevende wijnen dus die met de tijd mee gaan, fruitgedreven en verleidelijk. Van spontane terraswijn tot hoogwaardige tafelbegeleider, iedere wijn uniek en toch allemaal zo typisch Languedoc en zo typisch Gayda.

Van de geweldige en uitgebreide Gayda range hebben we een aantal uitschieters gekozen die voor ons echt het verschil maken.

Verkozen tot beste witte wijn te koop in Nederland onder de 16 euro.Proefschrift
Gayda maakt deze zachte viognier op vrolijk sappige wijze door de druiven te selecteren van percelen die relatief veel kalk in de bodem hebben, waardoor de frisheid behouden blijft.Sommos
Brugairolles (Languedoc)