'Castello del Terriccio' Rosso 2006

IGT Toscana (Bolgheri)

Castello del Terriccio Castellina Marittima
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Toscane is het gebied van klassieke grootheden als Brunello, Chianti, Rosso di Montepulciano. Maar ook van de moderne ‘Super Tuscan’ wijnen. Hier heb je slechts enkele wijnhuizen die tot de absolute top behoren. Castello del Terriccio in Maremma, bekend van Bolgheri, is één van de allermooiste! Een cultwijn waarmee je direct de connaisseurs doet watertanden. Nu bij SlimmerWijnKopen.nl voor een superprijs. Slechts 60 flessen van het prachtige en op dronk zijnde jaar 2006 beschikbaar! 

De smaak

Castello del Terriccio rijpt 18-22 maanden in Franse tonneaux en barriques. Inmiddels heeft de wijn ook bijna 10 jaar flesrijping en is prachtig uitgebalanceerd en verfijnd met en weelderige geur van vol rijp zwart fruit, specerijen, balsamico en chocolade. Een fluweelzachte smaak met grote precisie. Het prachtige rijpe zwarte fruit is goed in balans met een spannende onderliggende frisheid. Zijdezachte tannines en een lange elegante afdronk.

De details

type wijn: full bodied
druivensoort: Syrah 50%, Petit Verdot 25%, andere druivenrassen 25%
teelt: biologisch
opvoeding: 22 maanden op grote eiken vaten en barriques
alcoholgehalte: 14,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 18 - 20 graden
bewaarpotentieel: 2016 - 2026 
spijs-aanbeveling:  vlees lam, entrecôte, ribeye, tournedos, ossehaas  gevogelte  eendenborst  kaas goed gerijpt pasta's verfijnde pasta's

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per doos (6) van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn thuisbezorgd (bezorgkosten elders zitten in de prijscheck).

De Terriccio Toscana Rosso 2006 is in Nederland allang niet meer te koop. In het buitenland liggen de prijzen astronomisch hoog:  thuisbezorgd vanaf ruim € 80. 

De oorsprong

Het kasteel van Terriccio bestaat al eeuwen en heeft veel graven en prinsen als bewoners gehad. Pas in de jaren '70 van de vorige eeuw werd de wijnbouw belangrijk toen de edele Gian Annibale Rossi di Medelana eigenaar werd. In de jaren '90 heeft Castello del Terriccio met oenoloog Carlo Ferrini het verschil kunnen maken. Hij experimenteerde met druiven soorten en paste de snoeiwijze en de vinficatie aan. Hij is degene die Terriccio van dag de dag tot een van de grootste Super Tuscans heeft gemaakt.

Per wijnrank is de oogst teruggeschroefd naar minder dan een kilo druiven! Vergisting vindt plaats op open fusten en de wijn rijpt twee jaar op eikenhout. Het vinificatieproces gebeurt zeer acuraat. Alle druivenrassen en wijngaarden worden individueel vergist, gerijpt en geregistreerd om pas aan het eind tot een perfecte blend te komen. Drie elementen zijn bij Terriccio heilig: Kwaliteit, concentratie en kelderrijping.

Slimme weetjes: Italië's meest prestigieuse wijngaarden

Bolgheri, on the Tuscan coast just south of Livorno, is one of Italy's most prestigious vineyard areas. Its winemaking zone is made up of sloping coastal vineyards at the foot of the hills between the town of Bolgheri, after which this DOC is named, and the southern part of Castagneto. Located in close proximity to the Tyrrhenian Sea, it has been described as 'the golden oasis of the Maremma' (an area of south-western Tuscany and northern Lazio).

Slimme weetjes: shake-up wijnindustrie in de jaren 60

In the 1960s the Tuscan wine industry was in need of a shake-up, and Bolgheri became one of the avante-garde areas that helped bring this region back to life. One of the tactics was to start a new trend of non-DOC wines, and in 1968 an innovative style of wine was named the Super Tuscan. The flagship 'Super Tuscan' wine was Sassicaia – a Bordeaux-style red created from vines often (erroneously) reported to have come from Chateau Lafite-Rothschild in Bordeaux. Sassicaia returned Bolgheri and Tuscany into the limelight. Sassicaia was also the first and only Italian wine to be honored with its own single-estate classification: thus in 1994, Bolgheri and Bolgheri Sassicaia DOC were born.

Slimme weetjes: Bolgheri terroir

The main focus of the Bolgheri DOC is the importance of terroir and for this reason, the Bolgheri Rosso and Bolgheri Superiore wines are labeled without the mention of grapes, as terroir is considered more significant than grape varieties. It is also why Bolgheri wines are reputed for their true expressions of terroir. Nevertheless, the varieties that put Bolgheri on the wine map are the Bordeaux trio: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Merlot, which are the main ingredients in the superiore wine. Syrah and the traditional Tuscan red grape Sangiovese may comprise up to 50% of the wine each, as can a maximum 30% of Petit Verdot. The plain rosso must be aged for at least ten months, while the superiore must mature for 24 months before release.

Slimme weetjes: stijl van Bolgheri's

The wines from this area are incredibly compact, dark and ruby red in color, which suggests great ageing potential. The heady bouquets are reminiscent of ripe berries, with hints of Mediterranean maquis (the main vegetation along the Mediterranean coastline) and spicy oak. They are characterized by their powerful structure, elegant poise and smooth, rounded natures. A sweetness of fruit on the palate is backed by layers of velvetytannins, a lively, fresh acidity and a long, lingering finish.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

The 2006 is a beautifully centered, poised wine layered with exceptional purity in its aromas and flavors. Ripe dark fruit, menthol, espresso, spices and licorice emerge from this focused, powerful Castello. Ideally, the wine is best cellared for a number of years. The Castello is one of Tuscany’s slowest wines to mature, at least in its early years. Anticipated maturity: 2016-2026.Robert Parker 95+/100
The wines of Castello del Terriccio are stunning. This is a fabulous set of wines from proprietor Gian Annibale Rossi di Medelana and consulting oenologist Carlo Ferrini.Antonio Galloni 95+/100
Blackberry and violet aromas, as well as some licorice, follow through to a full body, with chewy tannins and a long, silky finish. This is dense and tight, but very well-structured.Wine Spectator 92/100
Surprisingly Impressive, thick dark ripe fruit, minty from the oak, slightly developed, dark and spicy, chocolate, on the palate precision, velvety, very great refined mouthfeel with fattyness ripe fruit, elegance grip, rough edges, tannins a tat green, but so very good with great finale. Would love to drink this every week.Vivino 4.1/5
Castellina Marittima