Waarom deze wijn?
De Vino Nobile Riserva is door beroemdheden als de Paus Paul III, dichter Francesco Redi en de Franse schrijver Voltaire omschreven als 'the king of all wines'! Deze van Tenuta di Gracciano is een uitzonderlijk mooie wijn en profiteert bovendien van de ideale weersomstandigheden van oogst 2013 (de jaargang die 96 van de 100 punten van Robert Parker krijgt) en groeit dus uit tot een grootse wijn! Elke fles is dus een tractatie om de komende jaren uit je kelder te halen.
De smaak
Intense robijnrode Vino Nobile Riserva met een kruidige geur van aroma's van gedroogd fruit, kaneel, kruidnagel en zoethout. Fluweelzacht in de mond met vele nuances, mooie overvloed, structuur en intensiteit, soepele tannines. Ongekend hoog niveau van genot voor een uitstekende prijs.
De details
type wijn: Intens, complex, droog en elegant
druivensoort: Prugnolo Gentile 90% (lokale Sangiovese-kloon), Merlot 10%
teelt: volgens biologisch principes
opvoeding : 30 maanden: 24 op grote eiken vaten plus 6 tot 12 op fles
alcoholgehalte: 14 %
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 18-20 graden
bewaarpotentieel: 2018 - 2035
Spijs-aanbeveling
Een wijn bij uitstek om van te genieten bij Toscaanse hoogstandjes als steak Florentine, geroosterd vleesgerechten, wild en rijpe kazen.
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
De oorsprong
De Della Seta Ferrari Corbelli familie is eigenaar van het landgoed vanaf medio 1900. De boerderij van ongeveer 70 hectare rondom Villa Svetoni en de prachtige Italiaanse tuin, dateren van rond de vroege jaren van 1800. De wijngaarden liggen op lemige en kleiige bodem op de Gracciano heuvels, historische cru van Montepulciano. Het landgoed is ook een historische entiteit in Montepulciano: de Vino Nobile di Montepulciano van Cantine Svetoni (nu Tenuta di Gracciano della Seta) won een prijs op de internationale beurs van Turijn in 1964 en een aantal flessen van deze zeer oude wijnen worden nog steeds bewaard in de kelders van het landgoed.
Het beheer van het landgoed is permanent gericht op verbetering. De kwaliteit is sterk toegenomen door drastische verlaging van de minimumopbrengst (momenteel slechts 30/35 hl / ha). De druivensoorten van het domein zijn overwegend de lokale Sangiovese-kloon Prugnolo Gentile van de Vino Nobile aangevuld met een kleine hoeveelheid Canaiolo, Mammolo en Merlot. Het doel van het huis is het maken van traditionele, elegante Vino Nobile die zowel de kenmerken van het land als de druif maximaal tot uitingen brengen.
In 1995 is de oenoloog Giuseppe Rigoli aan boord gehaald. Een specialist in sangiovese! De kracht van deze karaktervolle druif staat altijd centraal. Gracciano della Seta werkt sinds 2015 volgens biologische principes.
Slimme weetjes: Vino Nobile di Montepulciano
Vino Nobile di Montepulciano is one of Italy's classic red wines, and has unquestionably helped Tuscany retain its privileged place on the world wine map. It comes from the vineyards which surround Montepulciano, a picturesque hill town 25 miles (40km) southeast of Siena, southeastern Tuscany. Viticulture here dates back many centuries to Etruscan times.
During the 15th Century, the local wine was a favorite among the local Sienese aristocracy, and in the 16th Century it was revered by Pope Paul III, who spoke of the wine's excellent qualities. Vino Nobile di Montepulciano was written about in the poem "Bacco in Toscana" (Bacchus in Tuscany) by Francesco Redi, who described it as "the king of all wines", and the wine was also mentioned by renowned French writer Voltaire in his book Candide.
Winesearch
Slimme weetjes: herkomst Montepulciano DOCG
According to DOCG rules, to be labeled as Vino Nobile di Montepulciano, a wine must come from vineyards on the hills which surround Montepulciano. This area is made up of slopes reaching 820–1968ft (250–600m) in altitude, located between two rivers – the Ocria and the Chiana rivers.The key grape variety grown here Sangiovese (known locally as Prugnolo Gentile), the same variety used to make another of Tuscany's other great red wines, Brunello di Montalcino. Sangiovese grapes must make up at least 60–80 percent of the final wine, and may be complemented by Canaiolo (10–20 percent) and other local varieties permitted in the province of Siena, including the rare, violet-scented Mammolo (Sciacarello).
Winesearch
Slimme weetjes: Rijping van Vino Nobile
The aging period for any Vino Nobile di Montepulciano is a minimum of 24 months (36 months for the riserva wines), of which at least 12 months must be spent in oak barrels. Local winemakers long used large Italian botti, rather than the smaller French barriques, as barriques would bring an undesirable level of toasty, vanilla oak flavors to the wine. The larger barrels have a lower surface area relative to the volume of wine they contain, meaning less oak flavor in the finished wine. Oak barrels are used here not so much for their flavor as for the slow, controlled maturation they provide. This tradition has now become enshrined in the Vino Nobile di Montepulciano DOC laws.
Winesearch
Slimme weetjes: Herkenbare karakter van Vino Nobile
Vino Nobile di Montepulciano is usually maroon-red in color and takes on a subtle brick-orange tint over time. It is characterized by its dark cherry and rich plum aromas, ripe strawberry and cherry fruit flavors, and a gently tannic "tea-leaf" finish. It is also known for its medium body, firm tannins, and for the acidity that makes it a particularly ageworthy wine (well-made examples improve gracefully over one or two decades). Some have described the wine as having the perfume of Chianti Classico with the richness of Brunello di Montalcino.
Winesearch