Trebbiano Spoletino 2016

DOC Spoletino

Azienda Perticaia Montefalco (Umbrië)
-23%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Trebbiano Spoletino is een zeldzame druivensoort. Het is een lokale kruising uit de 19e eeuw die veel betere wijnen met meer body opleveren dan de gebruikelijke Trebbiano. Perticaia staat synoniem voor kwaliteit en expertise in de wijnwereld. Dat bewijst wijnmaker Guido Guardigli met zijn rode en misschien nog meer met deze witte wijn. Guido noemt de Trebbiano Spoletino zonder twijfel 'a little Trebbiano and a little Riesling'. Aangenaam zacht, tropisch met een minerale afdronk. Een geweldige begeleider van mooie gerechten. Door Gambero Rosso 2017 opnieuw uitgeroepen tot de groep van beste prijs/kwaliteit wijnen. 

De smaak

Deze mono-cépage wijn is strogeel van kleur, vol en rijk van smaak, en zelfs licht vettig. De uitgesproken aroma’s doen denken aan lychee, citrus, bloesem, amandelen en specerijen als salie. De zuurgraad is goed en geeft deze rijke elegante wijn een frisse en lange afdronk. 

De details

type wijn: elegant, mineralig, licht vettig
druivensoort: 100% Trebbiano Spolentino
teelt: biologisch
opvoeding : 7 maanden op zijn droesem in roestvrijstalen tanks
alcoholgehalte: 13,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  10-12 graden
bewaarpotentieel: vanaf 2017 tot 2020

Spijs-aanbeveling

Drinken bij witvlees en zeevruchten, zachte kazen of als origineel aperitief met wat lekkere appetizers. Wij zouden beginnen om hem in te zetten bij kip of varkensvlees ("filetto di maiale in padella') of misschien toch een stevige witvis. Of probeer het eens bij een spaghetti carbonara. Heerlijk! 

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).  

De oorsprong

Wijnmaker Guido Guardigli is een man die letterlijk van geen ophouden weet. Jarenlang was hij wijnmaker van enkele toonaangevende wijnbedrijven in Toscane en Umbrië zoals Fattoria del Cerro in Montepulciano, La Poderina in Montalcino en Colpetrone in Montefalco. Hij werd verliefd op het karakter van de locale druif Sagrantino en stichtte Perticaia waar hij nu zijn droom als sluitstuk van zijn imposante carrière realiseert.

Hij is het lichtend voorbeeld van de wijnbouw in Umbrië door zowel de professionals, de liefhebbers als de pers.

'Perticaia is one of the most interesting, well-managed projects in the Montefalco zone, with impressive vineyards and a rare stylistic consistency. The very name Perticaia testifies to its strong ties to the land and to agriculture, is one of the brightest stars in the Sagrantino constellation. The guiding light of this estate is a skilled, knowledgeable and experienced vigneron called Guido Guardigli. The vineyards all have a terroir that has proven itself to have an inherent finesse, transposed to the bottle by a rigorous vinification process but allowing the natural expressiveness of the grapes to emerge.' Gambero Rosso

Slimme weetjes: Montefalco DOC regio

The region lies in central Umbria, and primarily encompasses the hill town of Montefalco. Also within the region are the towns of Bevagna in the north, Gualdo Cattaneo and Bastardo in the center, and Castel Ritaldi in the south. The wine region completely lies within one much larger DOC: Colli Martani. Many of the wineries that make Montefalco DOC wines are located between Bevagna and Montefalco.The soil is mostly calcareous clay.

Slimme weetjes: bijzonder wit en rood

DOC Regulations According to regulations, Montefalco bianco must contain a minimum of 50% Grechetto, between 20% to 35% Trebbiano Toscano, and the winemaker’s choice of other white grapes for the remainder (up to 30%).

Montefalco rosso (by far more prevalent than bianco) must contain between 60% to 70% Sangiovese, along with a requirement of 10% to 15% Sagrantino, and the winemaker’s choice of other red grapes for the remainder (up to 30%). This allowance of other red grapes allows many Umbrian winemakers the ability to beef up their Montefalco rosso with interesting international varieties such as Cabernet Sauvignon and Merlot. Montefalco rosso must be aged a minimum of 18 months.

Many wineries in Montefalco that make profound Sagrantino di Montefalco also make Montefalco rosso. The allowance of between 10% to 15% Sagrantino creates a Sangiovese-based wine with more tannins and body than many other reds of Italy. The result is a Sangiovese with some character and complexity.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Slimme weetjes: Trebbiano Spoletino veel complexer

Volgens Gambero Rosso 2016: 'A mutation of Trebbiano di Abruzzo. This grape was bought back from near extinction. Only a dozen of vineyards grow this grape from Spoleto to Montefalco. Very aromatic reminiscent of Sauvignon Blanc. Incredibly opulent, this white just keeps giving with every mouth quenching sip.'

From Gambero Rosso 2016.

The fresh, delicate white, with notes of citron and lemon leaf and a slight hint of bay, is bound to improve. Especcialy good value wine!Gambero Rosso'17 : 2/3 glazen (very good to excellent)
Bright straw yellow. Aromas of lime, licorice and herbs, plus a noteworthy smoky element. Bigger and more powerful than past vintages, offering nicely concentrated sweet/sour flavors of gooseberry, lime and smoked beef. This deep wine finishes very savory and with peppery bite.Vinous - Antonio Galloni 90/100 (jg.'15)
Trebbiano Spoletino has nothing to do with standard Trebbiano, often giving light and bland mass produced wines. This Umbrian variety is found around the town of Spoleto and is capable of producing high quality wines with much more body and complexity. Proved here by Montefalco producer Perticaia. Aromas of lemon, pear, melon, herbacious notes, jasmine, something soapy and a hint of asperagus. Medium body, elevated acidity, and a touch of fizz. Fresh and fruity with a herbacious aftertasteVivino 4/5 sterren
A well-cut white, light- to medium-bodied and creamy, offering flavors of honeydew melon, white peach, chamomile and pickled ginger. Features a lively finish, with notes of ground white pepper and a tang of salinity.Decanter 90/100 (jg.'15)
Montefalco (Umbrië)