Riesling Louwberg 2013

BGA Limburg

Apostelhoeve Maastricht (Louwberg)
-20%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Deze Riesling is de beste en tevens oudste Riesling van Nederlandse bodem. Vele regeringsleiders hebben hier al van genoten tijdens hun bezoeken aan Nederland. Rechtstreek afkomstig van de Louwberg bij Maastricht. Wijnmaker Hugo Hulst heeft een mooie partij voor ons kunnen alloceren. Een uitgelezen kans om Nederlands trots te proeven.

De smaak

Licht citrusgeel in het glas. Stevige neus, zuiver en subtiel: fruitig en zelfs licht kruidig. De smaak: fris, groene appel, soms rinse, wat spetters perensap, een hint van abrikoos. Fris maar niet schraal. Gastproever Louis Janssen (Proefschrift): geweldig! De afdronk is verfijnd en zeer lang.

De details

type wijn: Droog, rijk
druivensoort: 100% Riesling
teelt: conventioneel
opvoeding: roestvrij staal
alcoholgehalte: 12,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 10 graden
bewaarpotentieel: 2014 - 2016 
spijs-aanbeveling:  aperitief  vis- kreeft, zeevruchten en zoetwatervis salades hollandse asperges gevolgte- verfijnde lichte gerechten  pasta- met vis kaas- verse (zachte) kazen

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd. De bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck.

De prijzen voor de Riesling 2013 schommelen in de markt tussen de € 12,65 en € 16,45. Gemiddeld komt de prijs elders dus uit op € 14,40. In dit geval is het werkelijke voordeel groter omdat de jaargang 2013 bij 4 van de 9 andere partijen nog niet verkrijgbaar is.

De oorsprong

De Apostelhoeve beschikt over Nederlands mooiste wijngaarden op de Louwberg in Maastricht. De Nederlandse wijntraditie startte in de Romeinse tijd maar maakte na de Middeleeuwen plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes op de Louwberg, troont Nederlands oudste en grootste wijndomein:
De Apostelhoeve. Ruim 8 hectare groot met zes mooie, droge witte wijnen: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot-Gris en twee mousserende wijnen.

Slimme weetjes: De Louwberg

De Louwberg is een heuvel in het zuidwesten van de gemeente Maastricht. De Louwberg is het verlengde in noordoostelijke richting van de Cannerberg en de "overbuur" van de Sint-Pietersberg. De heuvel is gelegen ten noordwesten van het Jekerdal en ten zuidoosten van de woonwijken Wolder en Campagne. Opvallend aan de Louwberg zijn de wijngaarden van de Apostelhoeve en Hoeve Nekum. De op de berg gelegen Dalingsweg kent een hellingspercentage van maar liefst 20%. 

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Slimme weetjes:  De Apostelhoeve

De Apostelhoeve is een van de bekendste wijngaarden van Nederland, gelegen in het uiterste zuiden van het land, ten zuiden van de stad Maastricht. De Apostelhoeve ligt op de Louwberg, in het verlengde van de Cannerberg aan de westkant van het Jekerdal.

In het Jekerdal werden al vanaf de middeleeuwen wijndruiven verbouwd, tot de 'Kleine IJstijd' daar omstreeks 1600 een einde aan maakte. De fruitteler Hugo Hulst besloot op De Apostelhoeve in 1970 weer een wijngaard aan te leggen. Daarmee is De Apostelhoeve het oudste nog functionerende wijnbedrijf van Nederland. Tegenwoordig wordt een oppervlakte van 6 hectare voor wijnbouw gebruikt.

Op de bodem, die bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, worden de volgende druivenrassengeteeld: rieslingauxerroisrivaner en pinot gris. Daarvan worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, die een frisse, mineralige smaak hebben en qua stijl en productie verwant zijn met wijnen uit de Elzas

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Beste Nederlandse wijn in 2013 tijdens overzichtsproeverij.Proefschrift
Beste Nederlandse wijn tijdens overzichtsproeverij Nederlandse wijnen in 2013.Perswijn 5/5 sterren
In 2013 uitgeroepen tot wijnproducent van het jaar.Perswijn
Door Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois, het Limburgse wijngilde, in november 2013 uitgeroepen tot beste Limburge wijnboer. Hugo Hulst mag die titel nu voor de zevende keer dragen.De Limburger
Maastricht (Louwberg)