Waarom deze wijn?
Een van het jaar's beste Wachauer Grüner Veltliners! Een origineel aperitief en heerlijk bij diverse lichte zomerse gerechten en kazen. Ook bij pittige gerechten uit de Aziatische keuken staat hij heel goed zijn mannetje.
De smaak
Helder groen geel, uitnodigende frisse geur van tropisch fruit en frisse citroentonen. Een verfijnde frisse smaak van wit fruit, kruiden en een vleugje honing ondersteund door mineraliteit. Elegant en complex, geel appelfruit, fijne zuurgraad, een harmonische eetwijn.
De details
type wijn: medium bodied, droge witte wijn
druivensoort: 100% Grüner Veltliner
teelt: conventioneel
alcoholgehalte: 12,50 % vol.
afsluiting: schroefdop
drinktemperatuur: 8 - 10 graden
bewaarpotentieel: 2018 - 2020
Spijs-aanbeveling
Grüner Veltliner is een heerlijke veelzijdige wijn, hij kan gepaard gaan met zowat elke lichtere kost, van zeevruchten tot gevogelte tot complexe salades. Het werkt zelfs met pittig eten en kan een klassieke combinatie zijn met Aziatische gerechten. Ook heel aangenaam als verfrissend aperitief.
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
De oorsprong
Andreas Eder maakt al meer dan 15 jaar wijn en is de vierde generatie wijnboer die toezicht houdt op de wijngaarden van zijn familie in Mautern aan de oostkant van de Wachau. De belangrijkste wijngaarden voor Andreas zijn 'Federspiel en zijn Smaragd-wijnen Süssenberg, Silberbichl en Raubern. Deze wijngaarden liggen aan de zuidkant van de Donau. Andreas toont met enorm trots aan de wijnliefhebbers zijn wijngaarden aan de rechterkant van de Donau. De jaarlijkse productie is beperkt met ongeveer 20.000 flessen.
Aan dit einde van de Wachau krijgen de wijnen hun unieke karakters, gebaseerd op de mix van klimatologische invloeden van de warme Pannonische lucht uit het oosten, en de verkoelende effecten van het Dunkelsteiner bos en de machtige Donau. Deze invloeden samen met de unieke mengsels van bodems aan deze kant van de Donau resulteren in uitgebalanceerde wijnen met prachtig warm rijpfruit en een uitgesproken mineraal karakter. Het doel van Andreas is simpel gezegd: 'het maken van wijnen die elke kenner de natuur en het karakter van de Wachau laten proeven gekenmerkt door hun natuurlijkheid, heilzaamheid en drinkplezier.' Het is pure vreugde om te drinken!
Slimme Weetjes: Historie van Grüner Veltliner
Grüner Veltliner has been believed to date back to Roman times with its name is derived from Veltlin (Valtellina) in northern Italy though ampelographers and wine historians have yet to find a link between the grape and the Italian commune. The grape is likely indigenous to Austria. The current name appeared in a document for the first time in 1855 - before that time it was known as Weißgipfler. Only by the 1930s was Grüner Veltliner established as the standard name of the grape. Until the Second World War it was regarded as just another Austrian grape, it took Lenz Moser's Hochkultur system of vine training to really get the best out of it, and it expanded quickly in plantation from the 1950s to later become Austria's most planted variety.
In recent years, Grüner Veltliner has seen an uptick in interest following the results of a 2002 wine tasting organized by Masters of Wine Jancis Robinson and Tim Atkin. Here Grüner Veltliner from Austria beat out several highly acclaimed white Grand cruwines from Burgundy.From Wikipedia, the free encyclopedia.
Slimme Weetjes: Meer over Wachau
The origin of the wine growing tradition in Austria, and in particular in the Wachau valley, and its popularity beyond its borders, is attributed to medieval period of the Roman settlements. The Vinea Wachau Nobilis Districts date to Leuthold I von Kuenring (1243–1313). Wine production peaked under the Carolingians. Krems has a long history as the hub of the Wachau wine trade, while the town of Dürnstein is also known for being one of the Wachau wine centres. Founded in 1983, the Vinea Wachau is an association of vintners who created categories for Wachau wine classification. The vintners of the Vinea Wachau claim to produce quality wine under a manifesto of six Vinea Wachau wine making laws, also known as six Wachau commandments. Their products, known for their purity, are labelled under the categories of Steinfeder, Federspiel or Smaragd.
The Wachau valley is well known for its production of apricots and grapes, both of which are used to produce specialty liquors and wines. The wine district's rolling vineyards produce complex white wines. Wachau is a source of Austria's most prized dry Rieslings and Grüner Veltliners, some of the best from the steep stony slopes next to the Danube on which the vines are planted. The temperature variation in the valley between day and cold nights has a significant role to play in the process of ripening of the grapes. The heat retained in the water and the stoney slopes with thin soil cover facilitates this process of growing fine variety of grapes, which results in the sophisticated wines produced in the valley. Since rainfall is not adequate for the growth of wines on thin soils, irrigation is an essential requirement to give water supply to the wine yards.From Wikipedia, the free encyclopedia.