Barolo 2013

DOCG Barolo

Virna di Borgogno Barolo (Piemonte)
-21%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Altijd maar opzoek zijn naar de hoogste prijs-kwaliteit verhouding is best vermoeiend. Maar als je deze, op papier geselecteerde fantastisch Barolo, aan het van de dag op de Vinitaly (de Italiaanse wijnbeurs in Verona) daadwerkelijk proeft, weet je weer waarom!

Het is een zogenaamd Barolo blend, een blend in de zin van wijngaarden, uiteraard uitsluitend met Nebbiolo druiven. Zo heb je ook de Cru Barolo's van 1 geclassificeerde wijngaard. Een voordeel is dat de blends in de regel (veel) eerder op dronk zijn. Deze Barolo van Virna uit het prachtige jaar 2013 is zonder twijfel de beste van zijn klasse! Voor nu en als aanwinst voor je kelder.

De smaak

Zowel de bekende kruidige aroma’s van tabak, peper en kaneel als de aroma’s van rozenblaadjes, kersen en sinaasappelschil zijn mooi verweven in de geur. De smaak is stevig met rijpe tannines, aangename zuren en een lange hele plezierige afdronk. Alles wat je van de grootste Barolo’s verwacht is in deze deze wijn herkenbaar te proeven.

De details

type wijn: rijk, elegant, spicy
druivensoort: 100% Nebbiolo
teelt: conventioneel
opvoeding : 24 maanden op grote eikenhouten vaten, 1 jaar op fles
alcoholgehalte: 14,0 %
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden
bewaarpotentieel: nu - 2029

Spijs-aanbeveling

De wijn is nu al prachtig bij bijvoorbeeld stoofvlees in dubbel getrokken en gereduceerde runderfond met polenta en groene asperge, een pasta met verse truffel of een mooi lamsgerecht uit de oven.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt en vergelijken 'appels met appels'; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar én bij jou thuisbezorgd (incl. bezorgtarieven elders).

De oorsprong

De bekende wijncriticus James Suckling, vooral als het om Italiaanse wijnen gaat, roemt Virna di Borgogo en zegt over het wijnhuis: ‘This is an up-and coming estate.’ Samen met hun vader runnen de zussen Virna en Ivana het familiebedrijf. Virna was de eerste afgestuurde vrouwelijke oenoloog van de universiteit van Turijn. Het drietal oogst veel succes en krijgt al jaren veel erkenning van de internationale wijnpers. Hun Barolo’s, Barbera’s en Dolcetto’s behoren tot de beste van de regio.

Slimme Weetjes: Barolo

Barolo is a traditional hillside village in the rolling hills of Piedmont, north-western Italy. The vineyards and cantine (wineries) there have long been famous for producing some of Italy's very finest red wines – predominantly from the region's signature grape variety, Nebbiolo. Fragrant, tannic Barolo wine is so revered that it was one of just three wines awarded DOCG status on the day that the classification was introduced in July 1980 (the other two were Brunello di Montalcino and Vino Nobile di Montepulciano).

The Barolo vineyard zone covers the parishes of Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba and Barolo itself, and also spreads over into parts of Monforte d'Alba, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d'Alba, Cherasco and Roddi. The soils and mesoclimates vary slightly between these communes, creating subtle differences between the wines produced from their vineyards.

To earn the name Barolo, the wines must undergo at least 38 months' aging prior to commercial release, of which 18 must be spent in barrel (the remainder in bottle). For the added designation of riserva, the total aging time increases to 62 months. As the tannins soften over time, the complexity shows through with hints of earth, truffles and dark chocolate. From Wikipedia, the free encyclopedia.

Winesearch

Tar, orange peel and strawberry aromas follow through to a full body with chewy and powerful tannins and a long and flavorful finish. A structured and intense wine. Don't miss this. Crazy quality for a straight up Barolo blend.James Suckling 95/100
Barolo!!! This one has plenty of leather and tobacco on the nose with background floral notes. Smoky, meaty palate. Chewy tannins. Probably would benefit from a few years in the cellar, but waiting for Barolo isn’t something I can do! Cheers.Vivino 4/5
Barolo (Piemonte)