Waarom deze wijn?
Karaktervol, origineel glas wijn van inheems druivenras voor de wijnliefhebber die verrast wil worden. Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en met veel gerechten te combineren bij zowel gerechten als steak tartare (rauw vlees), maar ook bij groentegerechten als gegrilde courgette salade, notenpasta met parmesan of zelfs artisjok en sardines als antipasti.
De smaak
De Trebbiano Spoletino is een (interessantere) en originele kloon van de Trebbiano Toscana en komt slechts in dit deel van de wereld voor. De wijn heeft op deze jonge leeftijd absoluut veel lucht nodig en wordt echt beter als hij in ruime glazen geschonken wordt. Geuren van rijp perenfruit en meloen zijn duidelijk herkenbaar, maar wat vooral ook opvalt is het kruidige aroma. Kamille, salmiak, een beetje venkel en wat notigs. In eerste instantie fris, maar serveer uur tevoren in karaf en op ongeveer 12 graden in ruime glazen proef je meer rijkdom, dikte, rondeur, zelfs wat boter zoals Chardonnay dat kan hebben, maar in deze Spoletino proef je een strakker zuiverder mondgevoel. Kenmerkend Italiaans bittertje in de afdronk.
De details
type wijn: elegant, mineralig, licht vettig
druivensoort: 100% Trebbiano Spoletino
teelt: biologisch
opvoeding : 7 maanden op zijn droesem in roestvrijstalen tanks
alcoholgehalte: 14,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 10-12 graden
bewaarpotentieel: tot 2024
Welke gerechten en ingrediënten?
Een echt origineel breed inzetbare wijn. Ideaal bij de moeilijk te combineren handgesneden vettige steak tartare van rund of hert, maar ook rauwe vis als coquille of langoustine kan de wijn aan zolang er niet te veel citruszuren in het gerecht verwerkt zijn. Artisjok en knoflook lastig? Niet voor Spoletino. Verse pastagerechten met noten en vooral kruiden goed. Ravioli met knolselderij, parmesan, herfstpaddenstoelen walnoot of geroosterde zucchini en aubergine met tijm en olijfolie bijvoorbeeld.
Het wijnhuis
De naam Perticaia komt van de ploeg uit het oude Umbrië. Hiermee wordt de overgang van de aloude herderschap naar de nieuwe agrarische economie verbeeld. Begin jaren’90 plantte Guido Guardigli hier nieuwe wijnstokken en een hyper moderne wijnkelder, die harmonieus in het landschap past. Opgericht uit de visie dat dit centrale deel van Italië met traditionele druiven grootse wijnen op kan leveren. Hij trok Emiliano Falsini, met veel ervaring in de regio, aan als de wijnmaker voor zijn 15 hectare wijngaarden waar naast de trebbiano ook sagrantino is aangeplant.
De wijnregio
Centraler dan dit kom je niet in Italië. Op 400 meter hoogte aan de voet van de Apennijnen, de bergketen die Italië in tweeën deelt, ligt de appellatie Spoleto in het kleinste wijngebied van het land, Umbrië. Umbrië telt slechts twee appellaties (DOC’s) voor witte wijn waarvan Spoleto volledig is toegelegd op de unieke Trebbiano Spoletino. Een druif die nergens anders ter wereld voorkomt. Door de hoge ligging rijpen de druiven laat en wordt Spoletino pas half tot eind oktober geoogst. Door koelte en dit lange groeiseizoen behouden de druiven subtiele aroma’s en finesse.
De prijzen elders?
In de prijsvergelijking berekenen wij het voordeel altijd ten opzichte van de prijzen van andere wijnimporteurs ('prijzen elders'). Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus met 1 op 1 vergelijkbare wijnen met de eventuele bijkomende kosten voor levering aan huis.
Slimme weetjes: Trebbiano Spoletino veel complexer
Volgens Gambero Rosso 2016: 'A mutation of Trebbiano di Abruzzo. This grape was bought back from near extinction. Only a dozen of vineyards grow this grape from Spoleto to Montefalco. Very aromatic reminiscent of Sauvignon Blanc. Incredibly opulent, this white just keeps giving with every mouth quenching sip.'
From Gambero Rosso 2016.