Ripasso Classico Superiore 2016

DOC Ripasso Superiore

David Sterza Casterna (Verona)
-22%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Ripasso wordt nog wel eens als bijproduct behandeld, maar niet door David Sterza. Weliswaar Amarone’s kleine broertje, de schillen van de Amarone zijn toegevoegd, maar een meer dan volwaardige wijn. Dat de bodem een flinke dosis kalk heeft (heel belangrijk voor goede wijn) proef je. Heel veel wijn voor het geld.

Het smaakprofiel

Heerlijk stevig sappig fruit. Net open ruik je vooral cassis en cerise, na eventjes aan het glas te hebben geroken komen specerijen als kaneel, kruidnagel en cacao naar voren. Het fruit is een combinatie van heel puur als gedroogd en jammig. Je proeft cassis en zwarte sappige kersen verpakt in een vet laagje vanille en een aards randje van zware specerijen. Elegant en balans. 

De details

type wijn: rijk en rijp, volfruitig
druivensoort: Corvina Veronese 58%, Corvinone 17%, Rondinella 20%, Oseleta 5%
teelt: conventioneel
opvoeding : 12 maanden op Franse barriques, 2 maanden op fles
alcoholgehalte: 14,00 %
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden
bewaarpotentieel: nu - 2025

Spijs-aanbeveling

Denk vooral aan vleesgerechten met geconcentreerde jus en rijk in kruiderij, maar ook de meer Indische keuken met stoven en specerijen pakt ‘ie heel goed op.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).

Het wijnhuis

Stel, je hebt net je ‘premier league’-druiven geperst voor je Amarone, maar je hebt van de ‘eerste divisie’-druiven een sappige rode wijn gemaakt. Eigenlijk wil je die toch ook nog wat specialer en krachtiger maken als een soort kleine Amarone. Goed idee! In de tijd dat de Amarone druiven zijn gedroogd is het sap van de andere druiven uitgegist. Perfecte timing. De most van de Amarone druiven bevat nog steeds heel veel materie in de schillen. Zonde om die weg te gooien en dus roer je ze door de wijn die eigenlijk al klaar is. De wijn extraheert extra kleur, suiker en smaak en begint opnieuw te vergisten met de extra suikers. Als echt alles uit de druiven is opgenomen en tot wijn verworden heb je niet alleen een Amarone, je hebt ook zijn kleine broertje: Ripassso. Dat is nog eens no-waste beleid. En het mooiste: het is nog super lekker ook.

Bij de familie Sterza zitten de druiven in het bloed. Zelf verbouwen ze al generaties lang de Corvina en Rondinella druiven om na de oogst aan grote bedrijven te verkopen voor Amarones en Ripasso’s. Nog op traditionele wijze met pergola wijnstokken die over je hoofd heen een tunnel van bladeren en druiven vormen.

In 1998 ging het roer om op initiatief van neef Paolo Mascanzoni, de wijnmaker werkzaam bij het fameuze wijnhuis Allegrini. ‘Mijn familie is veel te goed om hun kwaliteit teniet te laten gaan door grote bedrijven’ vond hij en nam neef David bij de arm om samen een geweldig familiebedrijf neer te zetten. Dat hebben ze goed gedaan, nu al noemt Robert Parker’s Monica Larner het ‘one of my favourite producers in Veneto’. Ook James Suckling is fan met 94 punten voor de Amarone 2010 en Gambero Rosso geeft de maximale score 'Tre Bicchieri' aan deze Amarone 2012! Sterza produceert dus wijnen die tot de beste van Valpolicella behoren!

Slimme weetjes: productie van Ripasso

'In the late 20th century, a new style of wine known as ripasso (meaning "repassed") emerged. With this technique, the pomace of leftover grape skins and seeds from the fermentation of recioto and Amarone are added to the batch of Valpolicella wines for a period of extended maceration. The additional food source for the remaining fermenting yeast helps boost the alcohol level and body of the wines while also leaching additional tannins, glycerine and some phenolic compounds that contribute to a wine's complexity, flavor and color.

As the production of Amarone has increased in the 21st century, so too has the prevalence of ripasso style wines appearing in the wine market, with most Amarone producers also producing a ripasso as a type of "second wine". An alternative method is to use partially dried grapes, instead of leftover pomace, which contain less bitter tannins and even more phenolic compounds.

The first Valpolicella producer to commercially market a ripasso wine was Masi in the early 1980s. When the style first became popular in the late 20th century, it was rarely noted on the wine label. There was also debate about whether it was even permitted to be included under DOC regulations. If it was mentioned at all it was relegated to the back label wine description notes. Today the term ripasso is freely permitted to be used, with several examples on the wine market labeled as being made in the ripasso style. In late 2009, Ripasso della Valpolicella received its own DOC designation.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

De neus heeft de kersenpit van een valpolicella maar de wijn is veel frisser en eleganter.  Met frisse bessen en rood fruit is de wijn minder bombastisch dan een gemiddelde ripasso. Een perfecte voorjaarswijn, licht gekoeld..Bjorn van der Aalst, Maitre sommelier Vermeer
Heerlijk stevig sappig fruit. Elegant en balans. Beter is niet of nauwelijks te vinden!Job Seuren, sommelier Sommos
This is very serious on the nose with wet earth, cement, stones and dried fruit. Medium to full body, firm and chewy tannins and a long, flavorful finish. Drink or hold.” James Suckling 93 points
Casterna (Verona)