Vaucluse Marie & Francois 2013

IGP Vaucluse

Domaine Giraud Châteauneuf du Pape (Rhône)
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Een vervolmaakte 'baby' Chateauneuf du Pape uit dezelfde talentvolle handen van Marie en Francois. Doet direct denken aan de grotere broers en is bijzonder veel wijn voor het geld. Verrukkelijk bij heerlijke bistro styled gerechten maar ook gewoon "zo". Belangrijk voordeel is dat de wijn nu al goed op dronk is!  

De smaak

Zoals bij alle Giraud wijnen wordt alle fruit manueel geoogst ; ook in de kelders wordt deze ‘kleine’ wijn als een ‘grote’ opgevoed : maceraties van drie weken met diverse remontages dienen de wijn structuur en complexiteit te verschaffen. Deze 2013 is explosief qua fruit met de geur van zwarte kersen en bosbessen. Een kruidige noot vervolmaakt de aromatische smaak. De vette, mollige aanzet in de mond is een bewijs van de perfecte rijpheid van de geoogste druiven. De natuurlijke soeplesse is dan weer een getuige van zijn ‘terroir de sables’. De sappige afdronk doet verlangen naar de volgende slok. En een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding.

De details

Type wijn: medium bodied, rode wijn
Druivensoort: syrah, grenache, cinsault
Teelt: duurzaam
Opvoeding: 
Alcoholgehalte: 13,5% vol.
Afsluiting: natuur kurk
Drinktemperatuur: 18 graden
Bewaarpotentieel: 2014 - 2017
Spijs-aanbeveling: vlees entrecôte, ribeye  gevogelte  eendenborst  kaas goed gerijpt bij de haard

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd. De bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck.

De prijzen voor deze bijzondere Giraud wijn liggen in de markt tussen de € 9,55 en € 10,65 inclusief verzending. Gemiddeld over alle aanbieders komt de prijs elders uit op € 9,96. 

De oorsprong

Zelfs een prestigieus en eeuwenoud domein als Giraud had verjonging nodig om haar buitengewone trackrecord van top Cuvées in de toekomst te behouden. Dit is zeker het geval door het aantreden van de ‘up-and-coming' supersterren in Chateauneuf-du-Pape, Francois en Marie Giraud. In 2007 trokken ze al de aandacht van Robert Parker om vervolgens deze grootse Chateauneuf du Pape’s te produceren. De familie Giraud is ondertussen terecht beroemd geworden door hun intense, stijlvolle Châteauneuf wijnen die tot de meest gezochte van de markt horen. De passie waarmee broer en zus Giraud hun vak uitoefenen is voorbeeldig : François staat in voor de oude wijngaarden, Marie heerst over haar kelder als was het haar familiekroost. Dit geldt evenzeer voor de ‘kleine’ wijnen van het domein. Zo ook, deze naar hun zelf genoemde 'kleine' wijn.  Een klein ‘masterpiece’!

Door hun talent is het duo van nature omringd met de top van Frankrijks wijnmakers. Philippe Cambie al jaren nauw betrokken als de oenoloog, is in 2010 uitgeroepen tot oenoloog van het jaar in The Wine Advocate. Het is dit team dat het eeuwenoude domein Giraud laat schitteren en in staat is kwaliteitstandaard op het allerhoogste niveau te leggen. Een domein dat we op de voet volgen.

Slimme Weetjes: De zuidelijke Rhône regio

The southern Rhône sub-region has a more Mediterranean climate with milder winters and hot summers. Drought can be a problem in the area, but limited irrigation is permitted. The differing terroirs, together with the rugged landscape which partly protects the valleys from the Mistral, produce microclimates which give rise to a wide diversity of wines. A feature of the cultivation of the region is the use of large pebbles around the bases of the vines to absorb the heat of the sun during the day to keep the vines warm at night when, due to the cloudless skies, there is often a significant drop in temperature.
The southern Rhône's most famous red wine is Châteauneuf-du-Pape, a blend containing up to 19 varieties of wine grapes (ten red and nine white) as permitted by the Châteauneuf-du-Pape AOC rules. Other nearby AOC regions including Coteaux du Tricastin AOC, Côtes du Ventoux AOC, Côtes du Vivarais AOC, Lirac AOC, Tavel AOC and Vacqueyras AOC may contain even more varieties in the blend.
Gigondas AOC, on the other hand, is predominantly made from Grenache noir has a more restricted set of permitted grapes. Depending on the specific AOC rules, grapes blended into southern Rhône reds may include Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan and Cinsault. The reds from the left bank are full bodied, rich in tannins while young, and are characterized by their aromas of prune, undergrowth, chocolate and ripe black fruit. The right bank reds are slightly lighter and fruitier.From Wikipedia, the free encyclopedia.

Slimme Weetjes: Rondom Châteauneuf-du-Pape

The village and three other surrounding communes produce wine, and Châteauneuf-du-Pape is an Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) in the southern Rhône wine region. Unlike its northern Rhône neighbors, Châteauneuf-du-Pape permits thirteen different varieties of grape; the blend is usually predominantly Grenache. Other red grapes include Cinsault, Counoise, Mourvèdre, Muscardin, Syrah, Terret noir, and Vaccarèse. White grapes include Grenache blanc, Bourboulenc, Clairette, Picardan, Roussanne, and Picpoul.
In recent years, the trend has been to include fewer (or even none) of the allowed white varieties and rely heavily (or solely) upon the Grenache, Mourvèdre, and Syrah. One may suspect that this is a response to international wine-market trends and the desire to have this sometimes-rustic wine appeal to a broader commercial audience.
Before wine critic Robert M. Parker, Jr. began promoting them, the wines of Châteauneuf were considered rustic and of limited appeal. However, his influence increased their price more than fourfold in a decade. In gratitude, the Châteauneuf Winemakers Union pushed for his becoming an honorary citizen of the village.From Wikipedia, the free encyclopedia.

Starting the reds, and a blend of equal parts Syrah and Cinsault that’s aged two-thirds in concrete and one-third in barrel, the VDP Vaucluse Marie and Francois is a delicious, bistro-styled effort that offers up loads of kirsch, sappy underbrush and hints of mint to go with a ripe, voluptuous and moderately concentrated palate. It will offer plenty of pleasure over the coming couple of years. Drink now-2017.Robert Parker 88/100
Châteauneuf du Pape (Rhône)