J² Spätburgunder 2017

Qualitätswein (QbA)

Becker Landgraf Gau-Odernheimer (Rheinhessen)
-14%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Een ideale wijn voor de wintertijd en uitstekende begeleider van vleesgebraad, wild of kaas. Deze Spätburgunder'17 van Becker Landgraf kan de concurrentie aan met een jonge (en veel duurdere) Bourgogne  als Morey-Saint-Denise of Chambolle-Musigny. In deze klasse is het één van de allermooiste Spätburgunders van Duitsland.

De smaak

Gau-Odernheimer Spätburgunder 2017 is een verbluffende, diep aromatische, fluweelzachte Spätburgunder. De geur is een mix van verse bloemen en rijp donker fruit, salie, sinaasappelschil en bakkruiden. De smaak is uiterst elegant en gelaagd met roodfruit, kruiden en een knapperige mineraliteit die blijft en een fijne zuurgraad. Perfecte rijp met zachte tannines en is de wijn soepel van begin tot einde.  

De details

type wijn: Droog, fruit, mineraal en soepel
druivensoort: 100% Pinot Noir
teelt: organisch voorbereid
opvoeding: roestvrij staal ‘Becker Tanks’, 15 mnd barriques 
alcoholgehalte: 13,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 15-17 graden
bewaarpotentieel: 2019 - 2026

Spijs-aanbeveling

Serveer in grote Bourgone glazen net boven de keldertemperatuur en combineer bijvoorbeeld met een romige, gesneden vleesgerecht wild of kaas (bv.  Reblochon). 

De oorsprong

De 4e generatie Julia en Johannes noemt zichzelf 'J2'. Zorgvuldig bewerken zij hun 20 hectare om handgemaakte wijnen te produceren. Het wijnhuis ligt in het kleine stadje Gau-Odernheim, in de buurt van de beroemde Petersberg-top, waar de druiven groeien. Julia en Johannes zijn trots op hun terroir, bestemd voor grote wijnen. Ze streven ernaar om op zo natuurlijke mogelijke wijze te werken. Ongelofelijk milieubewust, geen irrigatie en kunstmest, alleen natuurlijke compost om de bodem te verrijken. De opbrengsten worden extreem laag gehouden, wat resulteert in wijnen met voldoende concentratie, met de unieke vingerafdruk van hun speciale geografische spot in Rheinhessen. Bij de oogst plukken ze druiven met de hand over verschillende passen om ervoor te zorgen dat alleen perfect gerijpte, ongerepte vruchten in hun wijnen terechtkomen.

Hun Spätburgunder wordt gefermenteerd met wilde, natuurlijke gisten in roestvrij staal ‘Becker Tanks’ (eigendom van Julia's vader en beschouwd als een van de beste in Duitsland) zonder toevoegingen. De wijn wordt vervolgens gedurende 15 maanden overgebracht in barriques, 30% nieuwe en 70% tweede, derde en vierde gebruik vaten.

Ook met de erkenning zit het goed, Weingut Becker-Landgraf J2 heeft  4 sterren **** in de Eichelmann Weinguide 2016. In de andere Duitse wijngids, de Gault-Millau, heeft Becker-Landgraf J2 inmiddels ook al 3 sterren *** verdiend.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).

Slimme weetjes: Spätburgunder is Duitsland's 'cream of the crop'

In Germany, the Spätburgunder is to red wine what the Riesling is to white wine: the cream of the crop. In fact, Germany is the world's third largest producer of Pinot Noir. The German name for the grape is Spätburgunder - late (spät) ripening pinot (burgunder).

Sensitive to climate and soil, it needs warmth (but not intense heat) to thrive and does well in chalky soils. As the name implies, it ripens late (spät) and it was brought to Germany from Burgundy, where it has probably been cultivated since at least the 4th century (first documented, however, in the 14th century). Called Pinot Noir in France, this grape produces elegant, velvety wines with a distinctive bouquet reminiscent of bitter almonds or blackberries.

The traditional style of German Spätburgunder is lighter in colour, body and tannic acidity than its counterparts from warmer climates. Many contemporary winemakers, however, are producing wines that are more international in style, i.e. fuller-bodied, deep red wines with higher tannin levels. Often the wines take on more depth and complexity (and a light vanilla tone) if they are aged in small (225-liter) oak casks.

12% (11,800 ha) of Germany's vineyard area is covered by Spätburgunder grapes, primarily in the Ortenau and Kaiserstuhl districts of Baden; it accounts for over half the plantings in the Ahr.

From Wines of Germany

Sophisticated stemmy notes. Menthol, blackcurrant, green leaf and a sort of leather aroma too. Full of charisma. Jancis Robinson 17/20
Light red colour, blueberry, marasca cherry, smoke-pepper-tobacco (from well medium toasted barrels), rose turkish delight, roasted coffee, chocolate bonbons. Cherry, wild strawberry, optimal acidity and medium aftertaste. Succulent wine with hints of sweetness (harvest a little late but minimum extraction), polished, unfiltered, silky and fine grained tannins.Vivino 4.2/5
Gau-Odernheimer (Rheinhessen)