Chianti Gran Selezione DOCG 2015

Chianti Classico

Tolaini Castelnuovo Berardenga (Toscane)
-32%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

De Chianti Classico Cru 'Vigna Montebello Sette' is een schitterende volle, zuivere, sensuele Chianti Classico uit Castelnuovo Berardenga. Complex, krachtig, voortreffelijke structuur met elegante tannines. Eén van de allermooiste uit het zuiderlijkste deel van Chianti Classico. Een optimale terroir voor Sangiovese en bekend om Chianti Classico's  met power, intensiteit, grote elegantie en een lang leven.

De smaak

Complexe en krachtige single cru Chianti Classico met een prachtige onbetwistbare structuur die verbonden is aan het terroir van Montebello Sette. Een sensuele wijn met tonen van kersen fruit, tabak, leer en hints van zoethout, kruiden nootachtig en chocoladeachtig hout. Elegant, fris, hartig en vol, rijk aan fruitige en kruidige aroma's met een goede tannine structuur mooi in balans met het fruit en de zuurgraad van de wijn.

De details

type wijn: elegant, hartig en vol
druivensoort: Sangiovese 100% Cru (Vigna Montebello Sette)
teelt: biologisch
opvoeding: 16 mnd op Frans eiken, 6 mnd roestvrijstaal en 6 maanden op fles
alcoholgehalte: 14,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden
bewaarpotentieel: nu tot  2030

Spijs-aanbeveling

Prachtig bij wild, gegrild en geroosterd rund, stoof en rijpe kazen.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck). 

De oorsprong

Eigenaar Pierluigi ging als jongen naar Canada. Hij bouwde daar aan zijn 'American dream.' Hij startte als truck chauffeur en 25 jaar later was hij de eigenaar van één van Canada's meest succesvolle transportondernemingen. Het verdiende fortuin stelde hem in staat om zijn droom te realiseren: een 'state of the art' wijnhuis in zijn geboortestreek Toscane. 

In 1998 verzamelde hij de allerbeste wijnprofessionals om zich heen en begon in Castelnuovo Beraradenga, de parel van de Chianti Classico, het Tolaini verhaal. Het microklimaat van zijn wijngaarden beloofde wijnen met kracht, elegantie, intensiteit en houdbaarheid. In nog geen twee jaar realiseerde hij het Tolaini domein en twee jaar daarna dronk hij zijn eerste eigen wijn.

Puirluigi begaf zich buiten de gebaande paden. Het succes met zijn Super Tuscans kwam snel en hoge ratings van wijnexperts kwamen met grote regelmaat binnen. Niets werd door zijn team aan het toeval overgelaten in de 50 hectare en zeer dicht beplante wijngaarden. Alleen de beste druiven vinden hun weg naar de hypermoderne kelder.

Hoewel de eigenaar van het landgoed de voorkeur geeft aan inheemse druivensoorten in Toscane - vooral de Sangiovese-druif - is hij ook fan van Bordeaux-variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Pier Luigi overschat het gebruik van hout voor vinificatie niet. Hij gebruikt voornamelijk kleine vaten. Zijn hoofd oenoloog en wijnmaker Francesco Rosi wordt voor de productie bijgestaan door de topconsulent Michel Rolland.

Picconero, een cuvée van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, is een van Tolaini's topwijnen die vele prijzen heeft ontvangen. De rode wijnen Valdisanti en Al Passo spelen ook in de hogere wijnklasse. Sinds enkele jaren is een Chianti Classico Gran Selezione uit een enkele wijngaard.

This is tightly wound, fresh and austere now, its cherry, almond, mineral and tobacco flavors compressed. Hard to see where this is going, yet no one element sticks out, so the potential is fine.WineSpectator 94/100
The 2015 Chianti Classico Gran Selezione Montebello Sette feels just as important as it sounds. It offers big, mature and dense fruit that you can chew on. This pure Sangiovese carries itself with great fullness, generous fruit and nicely integrated tannins, and it begs for a steak au poivre. You can't overstate the thickness and softness here.Robert Parker 93/100
A spicy and decadent Chianti Classico that shows plenty of dried cherries, vanilla, mahogany and bark. Full-bodied with integrated but drying tannins, some good acidity and a round, fruit-driven finish.James Suckling 93/100
Castelnuovo Berardenga (Toscane)