Waarom deze wijn?
Wijnmaker Stefano Antonucci heeft een heerlijk (ver)frisse(nde) Rosato gemaakt van 3 spannende druivensoorten. Wat begon als een experiment is nu een vaste waarde en wordt breed gewaardeerd. Dus als je van droog, intens fruitig en licht houdt is dit een leuke afwisseling. De presentatie en kleur dragen ook goed bij aan de beleving.
De smaak
Een Rosé (of beter Rosato) met grote impact. Hints van violet, roze, aardbei en kers. De fruitige component weet zowel de neus als het gehemelte te beheersen geven echt aangename gevoelens van zoetheid.
De details
type wijn: Droog en fruitig
druivensoort: Lacrima di Morro d'Alba, Vernaccia di Pergola, Moscato Rosso
teelt: conventioneel
opvoeding: roestvrij staal
alcoholgehalte: 12,00 % vol.
afsluiting: schroefdop
drinktemperatuur: 8 - 10 graden
bewaarpotentieel: 2020 - 2021
Spijs-aanbeveling
Als aperitief, tijdens zomerse barbecues met wit vlees en visgerechten of met mediterrane pastagerechten. Sensuade Rosato is een perfecte combinatie.
De oorsprong
Barbara, een klein dorpje pakweg twee uur ten zuiden van San Marino. Hier maakt Stefano Antonucci zijn wijn. Stefano is met zijn prachtige bedrijf een begrip in het oosten van Italië. Hij maakt een enorm arsenaal aan wijnen en excelleert met zijn Verdicchio’s en Montepulciano's. Ook zijn zijn experimenten met internationale druivenrassen fenominaal. Op het schitterende terroir dat hem ter beschikking staat behaalt hij grote internationale successen. In beide gevallen streeft hij naar wijnen die origineel zijn met elk een grote persoonlijkheid.
Stefano Antonucci believes in the values of beauty and pleasure, which he carefully pursues in his wines. He knows the market inside out, hitting the bull's eye at every step and creating direct, fragrant wines that are easy to understand and flexible when matched with food. His wide production range vaunts elegantly supple Verdicchios, full of lipsmacking flavours and easily able to weather the years. The rest of the range is crafted with care and speaks with an international tongue. - Gambero Rosso.
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
Slimme weetjes: DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi
Verdicchio from this DOC zone is produced in the central hills of the province of Ancona, as well as a tiny part of the neighbouring area in the provence of Macerata. Only the wine sourced from a limited, traditional growing area can be called Classico. Given the extremely versatile nature of the variety almost all wine types are represented, especially Superiore, Riserva, Passito and Spumante. This Jesi grape is one of Italy's finest native varieties, yielding characterful white wines, with fresh aromas and a complex, minerally, savoury palate. Ideal with seafood dishes of all kinds and equally delicious with white meats.
From Wikipedia, the free encyclopedia.
Slimme weetjes: De Verdicchio druif
Verdicchio [ver’dikkjo] is a white Italian wine grape variety grown primarily in the Marche region of central Italy. The name Verdicchio derives from verde (or "green") and refers to the slight green/yellow hue that wines made from the grape can have. Verdicchio is the principal grape behind two Denominazione di Origine Controllata (DOC) wines produced in the provinces of Macerata and Ancona, Verdicchio di Matelica and Verdicchio dei Castelli di Jesi. In addition to producing still wines, Verdicchio grapes are also used to make sparkling wine and straw wine.
From Wikipedia, the free encyclopedia.
Slimme weetjes: De Verdicchio stijlen
Verdicchio can produce wines that are virtually colorless with noticeably high acidity that can come across on the palate with citrus notes. According to wine expert Jancis Robinson, well made examples from favorable vintages can have flavors of lemons and slight bitter almond notes.
According to Oz Clarke, the quality of Verdicchio wines has improved since the later half of the 20th century as producers limit yields even beyond DOC regulation to produce fuller flavored grapes that can better balance its high acidity. Clarke goes on to note that the subtlety of Verdicchio flavors allows it to pair very well with a variety of foods.
From Wikipedia, the free encyclopedia.