Vallenuova Chianti Classico 2018

DOCG Chianti Classico

Tolaini Castelnuovo Berardenga (Toscane)
-25%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Een top Chianti uit DOCG Castelnuovo Berardenga die je voor deze prijs niet kan laten schieten. Tolaini ligt in het zuidoosten van de Chianti Classico. De grond is voornamelijk steenachtig kalk met mergel, met zandsteen, zilt en klei en rijk aan mineralen. Het maakt de wijnen rijk en complex. De "Vallenuova" is een intense en volle Chianti Classico, 10 maanden gerijpt op hout. Veel fruitige en kruidige aroma's.

De smaak

Dit is een sensuele wijn met tonen van zwarte kersen, tabak en hints van zoethout en kruiden. De elegante tannines en goed uitgebalanceerd met de vruchten tonen een optimale rijpheid van de druiven. De lange, sappige, frisse en aangename afdronk, met de knapperigheid en textuur, drukt het authentieke karakter van Sangiovese uit Castelnuovo Berardenga uit. Om er optimaal van te genieten, raden we je aan om de wijn minstens 15-30 minuten voor het opdienen te 'ademen'.

De details

type wijn: krachtig, fruit en zacht
druivensoort: 100% Sangiovese
teelt: conventioneel
opvoeding: 10 maanden op hout waarvan 4 op de fijne droesem plus 4 maanden op fles.
alcoholgehalte: 14,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden
bewaarpotentieel: nu tot  2030

Spijs-aanbeveling

Worstjes en kazen, gezouten ham, tortelli met ragù, penne met wild zwijn, gegrild vlees, rood vlees, stoofpot, pasta Bolognese, oude kaas.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck). 

De oorsprong

Eigenaar Pierluigi ging als jongen naar Canada. Hij bouwde daar aan zijn 'American dream.' Hij startte als truck chauffeur en 25 jaar later was hij de eigenaar van één van Canada's meest succesvolle transportondernemingen. Het verdiende fortuin stelde hem in staat om zijn droom te realiseren: een 'state of the art' wijnhuis in zijn geboortestreek Toscane. 

In 1998 verzamelde hij de allerbeste wijnprofessionals om zich heen en begon in Castelnuovo Beraradenga, de parel van de Chianti Classico, het Tolaini verhaal. Het microklimaat van zijn wijngaarden beloofde wijnen met kracht, elegantie, intensiteit en houdbaarheid. In nog geen twee jaar realiseerde hij het Tolaini domein en twee jaar daarna dronk hij zijn eerste eigen wijn.

Puirluigi begaf zich buiten de gebaande paden. Het succes met zijn Super Tuscans kwam snel en hoge ratings van wijnexperts kwamen met grote regelmaat binnen. Niets werd door zijn team aan het toeval overgelaten in de 50 hectare en zeer dicht beplante wijngaarden. Alleen de beste druiven vinden hun weg naar de hypermoderne kelder.

Hoewel de eigenaar van het landgoed de voorkeur geeft aan inheemse druivensoorten in Toscane - vooral de Sangiovese-druif - is hij ook fan van Bordeaux-variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Pier Luigi overschat het gebruik van hout voor vinificatie niet. Hij gebruikt voornamelijk kleine vaten. Zijn hoofd oenoloog en wijnmaker Francesco Rosi wordt voor de productie bijgestaan door de topconsulent Michel Rolland.

Picconero, een cuvée van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, is een van Tolaini's topwijnen die vele prijzen heeft ontvangen. De rode wijnen Valdisanti en Al Passo spelen ook in de hogere wijnklasse. Sinds enkele jaren is een Chianti Classico Gran Selezione uit een enkele wijngaard.

Castelnuovo Berardenga. 100% Sangiovese. Youthful mid crimson. Pretty, perfumed sour cherry on the nose and delicious juicy cherry and raspberry on the palate with soft tannins. Very likeable and appetising. An all-rounder with style.Jancis Robinson 16.5/20 (jg.'17)
A firm, silky red with cherry and dark-berry aromas and flavors. Medium to full body. Ripe tannins and a tangy, energetic finish. Drink from 2020.James Suckling 92/100 (jg.'17)
It shows a fair amount of oak spice and black fruit, as well as good textural fiber on the close. Aged for ten months in large barrels, this wine is soft, round and thick around the middle. This is a very succulent and ripe Chianti Classico with big bones. It would make a great pairing with a rabbit pappardelle.Robert Parker 90/100 (jg.'17)
Castelnuovo Berardenga (Toscane)