Waarom deze wijn?
Het betaalbare alternatief van Bourgogne uit Duitsland. Een volle, soepele rode wijn met veel elegantie van de beste wijngaarden om de Petersberg. Licht gekoeld en in grote glazen een feest bij de BBQ. Volgens wijnmaker Johannes met even grote elegantie en nog meer fruittonen dan zijn voorganger.
In deze klasse is het één van de allermooiste spätburgunders van Duitsland.
De smaak
Gau-Odernheimer J2 Spätburgunder 2021 is vol fruitig, een verbluffende, diep aromatische en fluweelzachte spätburgunder. De geur is een mix van verse bloemen en rijp donker fruit, salie, sinaasappelschil en bakkruiden. De smaak is uiterst elegant en gelaagd met roodfruit, kruiden en een knapperige mineraliteit die blijft en een fijne zuurgraad. Dit is een wijn die perfect op dronk is, met zachte tannines waardoor de wijn soepel is van begin tot einde.
De details
type wijn: Droog, fruit, mineraal en soepel
druivensoort: 100% Pinot Noir
teelt: organisch voorbereid
opvoeding: roestvrij staal ‘Becker Tanks’, 15 mnd barriques
alcoholgehalte: 13,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 14-17 graden
bewaarpotentieel: 2023 - 2029
Welke gerechten en ingrediënten?
Een breed inzetbare wijn die het hele jaar door geschonken kan worden. Van licht gekoeld in voorjaar en zomer bij een pasta of mooie salade nicoise of moot gegrilde zalm zelf een stuk vlees van de barbecue. In de winter de wijn iets warmer serveren, op keldertemperatuur, en dan past de spätburgunder perfect bij een risotto met paddenstoelen of een mooi gerecht met eend, klein wild of lam. Serveer de J2 in grote Bourgogne glazen en laat de wijn even ademen desgewenst karaferen. Perfect wijn voor gasten die eens wat anders willen drinken dan een Bourgogne.
De oorsprong
De 4e generatie Julia en Johannes noemt zichzelf 'J2'. Zorgvuldig bewerken zij hun 20 hectare om handgemaakte wijnen te produceren. Het wijnhuis ligt in het kleine stadje Gau-Odernheim, in de buurt van de beroemde Petersberg-top, waar de druiven groeien. Julia en Johannes zijn trots op hun terroir, bestemd voor grote wijnen. Ze streven ernaar om op zo natuurlijke mogelijke wijze te werken. Ongelofelijk milieubewust, geen irrigatie en kunstmest, alleen natuurlijke compost om de bodem te verrijken. De opbrengsten worden extreem laag gehouden, wat resulteert in wijnen met voldoende concentratie, met de unieke vingerafdruk van hun speciale geografische spot in Rheinhessen. Bij de oogst plukken ze druiven met de hand over verschillende passen om ervoor te zorgen dat alleen perfect gerijpte, ongerepte vruchten in hun wijnen terechtkomen.
Hun Spätburgunder wordt gefermenteerd met wilde, natuurlijke gisten in roestvrij staal ‘Becker Tanks’ (eigendom van Julia's vader en beschouwd als een van de beste in Duitsland) zonder toevoegingen. De wijn wordt vervolgens gedurende 15 maanden overgebracht in barriques, 30% nieuwe en 70% tweede, derde en vierde gebruik vaten.
Ook met de erkenning zit het goed, Weingut Becker-Landgraf J2 heeft 4 sterren **** in de Eichelmann Weinguide 2016. In de andere Duitse wijngids, de Gault-Millau, heeft Becker-Landgraf J2 inmiddels ook al 3 sterren *** verdiend.
De prijzen elders?
In de prijsvergelijking berekenen wij het voordeel ten opzichte van de prijzen van andere wijnimporteurs ('prijzen elders'). Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus met 1 op 1 vergelijkbare wijnen met de eventuele bijkomende kosten voor levering aan huis.
Slimme weetjes: Spätburgunder is Duitsland's 'cream of the crop'
In Germany, the Spätburgunder is to red wine what the Riesling is to white wine: the cream of the crop. In fact, Germany is the world's third largest producer of Pinot Noir. The German name for the grape is Spätburgunder - late (spät) ripening pinot (burgunder).
Sensitive to climate and soil, it needs warmth (but not intense heat) to thrive and does well in chalky soils. As the name implies, it ripens late (spät) and it was brought to Germany from Burgundy, where it has probably been cultivated since at least the 4th century (first documented, however, in the 14th century). Called Pinot Noir in France, this grape produces elegant, velvety wines with a distinctive bouquet reminiscent of bitter almonds or blackberries.
The traditional style of German Spätburgunder is lighter in colour, body and tannic acidity than its counterparts from warmer climates. Many contemporary winemakers, however, are producing wines that are more international in style, i.e. fuller-bodied, deep red wines with higher tannin levels. Often the wines take on more depth and complexity (and a light vanilla tone) if they are aged in small (225-liter) oak casks.
12% (11,800 ha) of Germany's vineyard area is covered by Spätburgunder grapes, primarily in the Ortenau and Kaiserstuhl districts of Baden; it accounts for over half the plantings in the Ahr.
From Wines of Germany