“Lambda” Rosso Toscana IGT 2016

IGT Toscana

Fattoria Kappa Castellina Marittima (Toscane)
-32%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Fattoria Kappa's Lambda is een geweldige creatie van de wijnmaker die voorheen iconische wijnen maakten als Cepparello (Isole e Olena) en Guado al Tasso (Antinori)! Dit zijn prachtige Super Tuscans maar voor astronomisch hoge bedragen. Met Lambda wil wijnmaker Andrea di Maio een beter betaalbare Super Tuscan maken op hetzelfde terroir. Zonder consensies aan de kwaliteit. Dus een top deal!

De smaak

Lambda staat in de natuurkunde voor golflengte en in de mechanica voor slankheid. Precies zoals deze wijn op de goede golflengte voor het seizoen en met een slank en goed opgebouwde body. De wijn heeft een indrukwekkende geur en veel smaakelementen. Een rijpe, fluweelzachte Super Tuscan met rijp donker fruit, rokerige teer, zoethout en kruiden. Een volle, fluweelzachte smaak met zwarte bessen en specerijen. Drink de wijn tot 8 jaar na lancering. 

De details

type wijn: krachtig, rijpfruit, droog en houtgerijpt
druivensoort: Cabernet Franc 25%, Syrah 20%, Petit Verdot 20%, Cabernet Sauvignon 15%, Sangiovese 10%, Merlot 5%, Montepulciano 5%
teelt: natuurlijk (biologische normen)
opvoeding : 14 maanden op gebruikte 500 liter eiken vaten
alcoholgehalte: 14,00 %
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18-20 graden
bewaarpotentieel:  nu - 2024

Spijs-aanbeveling

Een paar mooie suggesties zijn 'curried' langzaam geroosterde lamsschouder, beef tagine of een wildvleesstoofpotje. Maar ook bij gerijpte kazen of als mooi glas bij de haard heerlijk.  

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).

De oorsprong

Het verhaal van Fattoria Kappa begon in 1999. Twee Oostenrijkse vrienden, de journalist Stephan Klasmann en Manfred Klimiek, professioneel fotograaf (en later de oprichter van ‘Captain Cork’ de populairste wijnblog van Duitsland) irriteerden zich aan de twijfelachtige kwaliteit van sommige zeer hoog geprijsde Italiaanse wijnen. Dat kon en moest anders! Zij bundelden hun krachten en besloten voor een zeer hoogwaardige maar betaalbare wijn te gaan, bij voorkeur uit het Toscaanse wijngebied Bolgheri. Bekend om de ‘Super Tuscans.’

Slechts een paar maanden later kwam hun ambitie een stuk dichter bij de werkelijkheid toen zij een vriend ontmoetten die hen een aantal prachtige wijngaarden in Bolgheri aanbood. Dit beroemde wijngebied, thuisland van de grootste Super Tuscans (zie Slimme weetjes), ligt in de directe omgeving van de zee, heeft een mild klimaat en een bodem met mineralen, ijzer, kalksteen en zand.

Hij bleek tevens de ideale partner voor hun project. Oenoloog Andrea di Maio verantwoordelijk voor fabuleuze, iconische wijnen als Cepparello van Isole e Olena en Guado al Tasso van Antinori stapte aan boord. Vanaf het begin was duidelijk dat hun nieuwe wijnbedrijf Fattoria di Kappa op zeer traditionele wijze zou werken. De drie partners waren ervan overtuigd dat de kwaliteit van de wijn op de eerste plaats afhankelijk is van het zeer nauwkeurige werk in de wijngaarden, het verminderen van de opbrengsten en een zorgvuldige behandeling van de bodem.

Het idee voor Fattoria Kappa was om biologische wijnen te produceren met een helder terroir, 'easy going' maar met de complexiteit en de structuur van een Grand Cru. Of zoals Stephen heeft uitgelegd', 'Kappa moet worden als de songs geschreven door John Lennon: Iedereen kan meezingen, maar toch gecomponeerd op het hoogste niveau van muzikale finesse en vaardigheid.

Met de twee rode wijnen "Kappa Rosso" en "Lambda Rosso" staat Fattoria Kappa aan het begin van, met nu al vele nominaties, een glansrijke toekomst in Bolgheri.  We worden nu dus beloond met een relatief zeer betaalbare prachtige wijn uit één van de duurste wijnstreken ter wereld.

Slimme weetjes: Italië's meest prestigieuse wijngaarden

Bolgheri, on the Tuscan coast just south of Livorno, is one of Italy's most prestigious vineyard areas. Its winemaking zone is made up of sloping coastal vineyards at the foot of the hills between the town of Bolgheri, after which this DOC is named, and the southern part of Castagneto. Located in close proximity to the Tyrrhenian Sea, it has been described as 'the golden oasis of the Maremma' (an area of south-western Tuscany and northern Lazio).

Slimme weetjes: shake-up wijnindustrie in de jaren 60

In the 1960s the Tuscan wine industry was in need of a shake-up, and Bolgheri became one of the avante-garde areas that helped bring this region back to life. One of the tactics was to start a new trend of non-DOC wines, and in 1968 an innovative style of wine was named the Super Tuscan. The flagship 'Super Tuscan' wine was Sassicaia – a Bordeaux-style red created from vines often (erroneously) reported to have come from Chateau Lafite-Rothschild in Bordeaux. Sassicaia returned Bolgheri and Tuscany into the limelight. Sassicaia was also the first and only Italian wine to be honored with its own single-estate classification: thus in 1994, Bolgheri and Bolgheri Sassicaia DOC were born.

Slimme weetjes: Bolgheri terroir

The main focus of the Bolgheri DOC is the importance of terroir and for this reason, the Bolgheri Rosso and Bolgheri Superiore wines are labeled without the mention of grapes, as terroir is considered more significant than grape varieties. It is also why Bolgheri wines are reputed for their true expressions of terroir. Nevertheless, the varieties that put Bolgheri on the wine map are the Bordeaux trio: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Merlot, which are the main ingredients in the superiore wine. Syrah and the traditional Tuscan red grape Sangiovese may comprise up to 50% of the wine each, as can a maximum 30% of Petit Verdot. The plain rosso must be aged for at least ten months, while the superiore must mature for 24 months before release.

Slimme weetjes: stijl van Bolgheri's

The wines from this area are incredibly compact, dark and ruby red in color, which suggests great ageing potential. The heady bouquets are reminiscent of ripe berries, with hints of Mediterranean maquis (the main vegetation along the Mediterranean coastline) and spicy oak. They are characterized by their powerful structure, elegant poise and smooth, rounded natures. A sweetness of fruit on the palate is backed by layers of velvetytannins, a lively, fresh acidity and a long, lingering finish.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Rijk, donker en intens robijnrood. Fijne neus van rijpe bessen en wat kruidig ??eikenhout. Vol en evenwichtig in de mond, verspreidt zich breed en aanvankelijk zacht, medium body, merkbare houttannines in de afdronk.Falstaff 91/100
Castellina Marittima (Toscane)