Riesling Gau-Odernheimer 2019

Qualitätswein (QbA)

Becker Landgraf J2 Gau-Odernheimer (Rheinhessen)
-15%
Elders € 14,98 12,75
je voordeel per
6 flessen 13,38

Waarom deze wijn?

Deze Riesling is de 'Ortweine' en rijpt op eikenhouten vaten. Dat maakt hem complex en elegant. De rijpe riesling- druiven voor deze topwijn komen uit de beste wijngaarden rond Petersberg in Gau-Odernheim, Rheinhessen. Met de hand geplukt en zeer kritisch geselecteerd, in meerdere fases. Het is een heerlijk aperitief en fantastisch bij Oosters eten en sushi.

De smaak

Het intense aroma is vol rijp geel fruit, een hint van tropisch fruit en een fijne ziltige mineraliteit. De smaak is fris met een strak mondgevoel en een heerlijke mineraliteit en een afdronk met tropische tonen.

De details

type wijn: Droog, fruit, mineraal
druivensoort: 100% Riesling
teelt: organisch voorbereid
opvoeding: roestvrij staal ‘Becker Tanks’,  en eiken houten vaten 
alcoholgehalte: 12,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 8-10 graden
bewaarpotentieel: 2020 - 2025

Welke gerechten en ingrediënten?

Heerlijk verfrissend als aperitief. Fantastisch in combinatie met sushi en kreeft. Mooie frisse tegenhanger bij de wat zwaardere voorgerechten als zalmpaté met dille-roomsaus of gebraden parelhoen met rieslingcrème.
Varkensvlees, schelpdier, pittig eten, gevogelte, gezouten vlees.

De oorsprong

De 4e generatie Julia en Johannes noemt zichzelf 'J2'. Zorgvuldig bewerken zij hun 20 hectare om handgemaakte wijnen te produceren. Het wijnhuis ligt in het kleine stadje Gau-Odernheim, in de buurt van de beroemde Petersberg-top, waar de druiven groeien. Julia en Johannes zijn trots op hun terroir, bestemd voor grote wijnen. Ze streven ernaar om op zo natuurlijke mogelijke wijze te werken. Ongelofelijk milieubewust, geen irrigatie en kunstmest, alleen natuurlijke compost om de bodem te verrijken. De opbrengsten worden extreem laag gehouden, wat resulteert in wijnen met voldoende concentratie, met de unieke vingerafdruk van hun speciale geografische spot in Rheinhessen. Bij de oogst plukken ze druiven met de hand over verschillende passen om ervoor te zorgen dat alleen perfect gerijpte, ongerepte vruchten in hun wijnen terechtkomen.

Hun Spätburgunder wordt gefermenteerd met wilde, natuurlijke gisten in roestvrij staal ‘Becker Tanks’ (eigendom van Julia's vader en beschouwd als een van de beste in Duitsland) zonder toevoegingen. De wijn wordt vervolgens gedurende 15 maanden overgebracht in barriques, 30% nieuwe en 70% tweede, derde en vierde gebruik vaten.

Ook met de erkenning zit het goed, Weingut Becker-Landgraf J2 heeft  4 sterren **** in de Eichelmann Weinguide 2016. In de andere Duitse wijngids, de Gault-Millau, heeft Becker-Landgraf J2 inmiddels ook al 3 sterren *** verdiend.

De prijzen elders?

In de prijsvergelijking berekenen wij het voordeel ten opzichte van de prijzen van andere wijnimporteurs ('prijzen elders'). Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus met 1 op 1 vergelijkbare wijnen met de eventuele bijkomende kosten voor levering aan huis.

Slimme weetjes: Spätburgunder is Duitsland's 'cream of the crop'

In Germany, the Spätburgunder is to red wine what the Riesling is to white wine: the cream of the crop. In fact, Germany is the world's third largest producer of Pinot Noir. The German name for the grape is Spätburgunder - late (spät) ripening pinot (burgunder).

Sensitive to climate and soil, it needs warmth (but not intense heat) to thrive and does well in chalky soils. As the name implies, it ripens late (spät) and it was brought to Germany from Burgundy, where it has probably been cultivated since at least the 4th century (first documented, however, in the 14th century). Called Pinot Noir in France, this grape produces elegant, velvety wines with a distinctive bouquet reminiscent of bitter almonds or blackberries.

The traditional style of German Spätburgunder is lighter in colour, body and tannic acidity than its counterparts from warmer climates. Many contemporary winemakers, however, are producing wines that are more international in style, i.e. fuller-bodied, deep red wines with higher tannin levels. Often the wines take on more depth and complexity (and a light vanilla tone) if they are aged in small (225-liter) oak casks.

12% (11,800 ha) of Germany's vineyard area is covered by Spätburgunder grapes, primarily in the Ortenau and Kaiserstuhl districts of Baden; it accounts for over half the plantings in the Ahr.

From Wines of Germany

Verse ananas, boter, honing, mango, mineralig. Peperige afdronk. Lekker bij Comté, rijk gevogelte, Aziatisch.Vivino 5/5
Einfach fabelhaft! Subtiel met petrol, veel tropisch fruit, lange afdronk. Super met Spargel.Vivino 4/5
Rheinhessen de twee J's maken wijn: Julia en Johannes Landgraf. Hun hitparade: Gault Millau, Eichelmann en Vinum Weinguide die de loftrompet laten schallen. 'Topniveau, sehr gut en 'eine gute Entwicklung' horen we van over de landsgrenzen.Hamersma
Gau-Odernheimer (Rheinhessen)