Châteauneuf du Pape 'La Fontaine' 16

AOC Châteauneuf du Pape

Domaine Grand Veneur - Jaume Châteauneuf du Pape (Rhône)
-15%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Maar liefst 13 druivenrassen mogen er in een fles Châteauneuf-du-Pape, en slechts 1 is goed genoeg voor Alain Jaume’s Grand Veneur ‘La Fontaine’. Een schamele 1,5 hectaren biologisch geteelde roussanne druiven gaan in deze grootse, pauselijke witte wijn. Befaamd specialist Jeb Dunnuck vat de wijn met 95 punten samen als vlaggenschip van de hele regio Châteauneuf: “a terrific white.”

Het smaakprofiel

Rijk, weelde, gul, maar met frisheid, levendigheid en elegantie. Alles-in-1 en daar is slechts 1 druivenras voor verantwoordelijk. Zoals de 150-euro buurman komt deze onder-de-radar topper van oude roussanne stokken van hetzelfde terroir. Biologisch geteeld, met de hand geoogst, gelijk geperst en vergist op zowel houten vaten als roestvrijstaal. De oranjebloesem stijgt het glas uit samen met kweepeer, vanille, perzik een mediterrane fruitschaal. Iets rokerige specerijen als kaneel en kruidnagel complementeren het geheel. Een romig, zacht mondgevoel met het verleidelijke fruit. Breed en mondvullend, maar zonder zwaar te worden door zachte, rijpe zuren en zelfs een kleine salmiakzoute mineraliteit. 

De details

type wijn: complex,  zeer elegant
druivensoort: 100% Rousanne
teelt: biologisch
opvoeding : 10 maanden op grote eiken vaten, 6 maanden op fles
alcoholgehalte: 14,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  12-14 graden
bewaarpotentieel: vanaf 2019 tot 2030

Welke gerechten en ingrediënten?

Gerechten als Witvis in roomsaus met zeekraal en zoete witte asperges bijvoorbeeld of preisoep met geroosterde artisjok en saffraan.

Het wijnhuis

Rolkeien typeren Châteauneuf. Ze nemen overdag warmte op en geven die ’s nachts af. Vooral voor de ontwikkeling van Mourvèrde is dit van groot belang. De combinatie met de aanwezigheid van kalk en klei maakt Châteauneuf uniek en geeft Syrah en Grenache ook complexiteit en karakter.  De zeer getalenteerde broers  Sébastien en Christophe Jaume beschikken over het beste terroir, de mooiste oude stokken (CdP Les Vieilles Vignes is het bewijs) en passen perfecte vinificatie toe. Op hun indrukwekkende 75 hectaren maakt de familie al bijna 200 jaar hun wijn hun Châteauneuf-du-Pape en andere appellations. Alleen 100% biologische landbouw doet recht aan hun terroirs. De grote internationale wijncritici waaronder Robert Parker en Jeb Dunnick zijn lyrisch over de wijnen van het domein. Les ‘Vieilles Vignes’ 2016 krijgt van Dunnuck de maximale 100 punten!

Robert Parker typeert het wijnhuis als: 'One of the best-run and highest quality estates of the Southern Rhone is Domaine Grand Veneur, now run by the younger generation of the Jaume family, Sebastien and Christophe. The brothers have done a fabulous job taking over for their quality-oriented father, Alain. The Jaumes are some of the finest practitioners of white winemaking in the Southern Rhone and showcase that with their least expensive offerings, which are creative blends that over-deliver.' 

De prijzen elders?

In de prijsvergelijking berekenen wij het voordeel altijd ten opzichte van de prijzen van andere wijnimporteurs ('prijzen elders'). Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus met 1 op 1 vergelijkbare wijnen met de eventuele bijkomende kosten voor levering aan huis.

The flagship 2016 Châteauneuf-du-Pape Blanc La Fontaine is a more substantial, serious effort that offers notes of caramelized citrus, brioche, honeysuckle and orange blossom. Rich, layered and concentrated, yet also fresh and lively, it's a terrific white that's going to sing on the dinner table. Drink it anytime over the coming 4-5 years (it will keep even longer). Jeb Dunnuck 95/100
The full-bodied, creamy-textured and amazingly plush 2016 Chateauneuf du Pape Blanc La Fontaine is a blend of barrel-fermented and tank-fermented Roussanne. The aromas of honey, vanilla and bergamot are intense, as are the pineapple notes on the palate. The wine finishes long, given definition by briny and bitter notes. My advice is to opt for caution when aging these big whites and drink them while the fruit is still paramount. Robert Parker 94/100
Sensuous, supple and sweet black cherries run the show. The fruit is ripe the tannins are polished and finish sticks due to all the sweet, ripe, fresh, fruits that leave you with concentrated, rich, long, polished, thyme and kirsch filled finish.’ Decanter 94/100
Baked apple, lovely cinnamon spice, punchy acidic frame and a long, nutty finish. Really enjoyable and elegant – flavoursome, yet shapely. Nicely done. Might convince someone who’s not normally a fan.Jancis Robinson 17/20
Châteauneuf du Pape (Rhône)