Champagne Tradition Premier Cru

Premier Cru Ay

Gaston Chiquet Dizy (Champagne)
-26%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

De Tradition Premier Cru van Nicolas Chiquet is van een ongekende hoge kwaliteit. Geen enkel groot Champagnehuis weet dit niveau voor deze prijs te bereiken. Alleen de gedreven wijnmakers als Nicolas met generaties aan ervaring op het mooiste terroir maken Champagnes van verrassend hoge kwaliteit en vooral veel originaliteit. In deze Tradition proef je dat misschien nog wel het beste. 

De smaak

De Premier Cru heeft een goudgele kleur en een fijne mousse. Frisse neus van gedroogd fruit (abrikoos) met een vleugje citrus. Zacht in de mond (Meunier); fris, evenwichtig en fruitig (verse abrikoos, witte perzik, citrus); aromatische afdronk

De details

Type wijn: soepel, verfijnd
Druivensoort: 40% Pinot Meunier, 35% Chardonnay and 25% Pinot Noir
Teelt: conventioneel
Opvoeding: 24 maanden voor degorgeren, 1 jaar op fles
Alcoholgehalte: 12,50% vol.
Afsluiting: natuur kurk
Drinktemperatuur: 8 graden
Bewaarpotentieel: 2020 - 2024

Spijs-aanbeveling

Aperitief, tapa's, anti-pasti, wit vlees, gevogelte, vis: bv heilbot in romige saus, pasta's, zeevruchten: mosselen, oesters, krab, kreeft, verse langoustines.

De oorsprong

Het marketinggeweld van de grote Champagnehuizen wil ons laten geloven dat hun kwaliteit de standaard is. Een trip door het prachtige Champagneland opent direct je ogen. Gedreven wijnmakers met generaties aan ervaring op het mooiste terroir maken Champagnes van verrassend hoge kwaliteit en vooral veel originaliteit. Een Champagnehuis dat sinds jaar en dag tot de absolute top behoort is Champagnehuis Gaston Chiquet. Hun wijnen zijn uitzonderlijk goed, met druiven die afkomstig zijn van de beste wijngaarden in de streek.

De Chiquet familie plantte al in 1746 de eerste druiven in de later beroemd geworden champagnedorpen Dizy, Ay en Maureil. Ay is het gebied van de Grand Cru wijngaarden van Chardonnay en Pinot Noir. De hedendaagse leiding is in handen van Nicolas Chiquet. Met de modernste technieken streeft hij continu voor het behoud van de uitzonderlijke kwaliteit die hij heeft geerfd.

Op de belangrijke concours van Parijs en Epernay valt Gaston Chiquet met grote regelmaat in de serieuze prijzen.

Slimme Weetjes: De Champagne regio

The Champagne province is located near the northern limits of the wine world along the 49th parallel. The high altitude and mean annual temperature of 10 °C (50 °F) creates a difficult environment for wine grapes to fully ripen. Ripening is aided by the presence of forests which helps to stabilize temperatures and maintain moisture in the soil. The cool temperatures serve to produce high levels of acidity in the resulting grape which is ideal for sparkling wine.
During the growing season, the mean July temperature is 18 °C (66 °F). The average annual rainfall is 630 mm (25 inches), with 45 mm (1.8 inches) falling during the harvest month of September. Throughout the year, growers must be mindful of the hazards of fungal disease and early spring frost.

Ancient oceans left behind chalk subsoil deposits when they receded 70 million years ago. Earthquakes that rocked the region over 10 million years ago pushed the marine sediments of belemnite fossils up to the surface to create the belemnite chalk terrain. The belemnite in the soil allows it to absorb heat from the sun and gradually release it during the night as well as providing good drainage. This soil contributes to the lightness and finesse that is characteristic of Champagne wine. The Aube area is an exception with predominately clay based soil. The chalk is also used in the construction of underground cellars that can keep the wines cool through the bottle maturation process.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

The latest release of Chiquet's supremely dependable NV Brut Premier Cru Tradition reveals an inviting bouquet of crisp yellow orchard fruit, fresh peach, honeycomb, Meyer lemon and warm biscuits. On the palate, it's medium to full-bodied, fleshy and charming, with a youthfully frothy but refined mousse, a succulent core of fruit and ripe but racy balancing acids. It's already drinking well.Robert Parker 90/100
The Brut Tradition is bright and beautifully focused, with striking balance of fruit, aromatics and acid. The current release is 40% Meunier, 35% Chardonnay and 25% Pinot Noir. There is a breezy, effortless quality to the Tradition that is impossible to miss. Floral accents, dried pear and chamomile linger. Vinous 91/100
Pretty, herbal citrus nose and a hint of apricot, Really zesty and tastes relatively dry. Elegant, precise, fine mousse and really long.Jancis Robinson 16.5/20
Dizy (Champagne)