Rosso di Montalcino 2018

DOC Rosso di Montalcino

Santa Giulia Torrenieri (Toscane)
-22%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Een 'kleine' Brunello van een onontdekt talent uit de buurt van Montalcino. Deze Rosso combineert de volwassen warme en zachte tonen van de Brunello met de frisse tonen van het fruit. Ongekend goed voor deze prijs!

De smaak

Stralend helder rood. Een geur van rode kersen, aromatische kruiden en wat tabak. Krachtig met weelderige rode kersen en aromatische kruidenaroma's die lang aanblijven op de zachte afdronk. Een Rosso die een goed voorproefje geeft van de meer complexe Brunello. Succesvol en charmant en al op jonge leeftijd toegankelijk.

De details

type wijn: elegant, juicy, levendig
druivensoort: Sangiovese 100% 
teelt: conventioneel
opvoeding: 24 mnd op Slowaaks eiken vaten
alcoholgehalte: 13,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden
bewaarpotentieel: nu tot  2028

Spijs-aanbeveling

Wit- en roodvlees, pasta's, belegen kazen.

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck). 

De oorsprong

''These wines from the Terzuoli family are a nice little discovery for me this year.'  Robert Parker

In de gemeente Montalcino, een van de meest indrukwekkende dorpen van Toscane, ligt op 450 meter hoogte het wijngoed Tenuta Santa Guilia. De familie Terzuoli verbouwt hier meer dan 18 hectare Sangiovese waarvan de bijzonder elegante Brunello di Montalcino, een zeer levendige Rosso di Montalcino en een aantal IGT-wijnen worden geproduceerd. Aan het hoofd van het bedrijf staat Gianluca, die met grote precisie de kwaliteit van de wijnen bewaakt.

Gianluca Terzuoli is de eigenaar en wijnmaker van de tweede generatie in Santa Giulia. Het wijngoed is klein met 18 hectare druivenstokken. De wijngaarden hebben geen irrigatie en zijn ze uitsluitend afhankelijk van regenwater om hun dorst te lessen. De wortels worden aangemoedigd om diep in de aarde te reiken om mineralen uit de bodem op te nemen die de wijn zijn unieke smaak geven. Brunello moet 100% Sangiovese druiven zijn en wordt alleen in deze regio geproduceerd. Gianluca maakt een "Rosso", die twee jaar in Slowaakse vaten wordt gerijpt, en een Brunello di Montalcino die na deze eerste rijping nog een jaar of twee naar Frans eiken wordt verplaatst voordat hij wordt gebotteld. 

Slimme weetjes: De Rosso di Montalcino 'het broertje van de Brunello'

The Rosso di Montalcino DOC was established in 1984 as a means of giving Brunello di Montalcino producers the flexibility to continue the tradition of long aging of the region's flagship wine. Rosso di Montalcino is made from 100% Sangiovese grown in the same delineated region as Brunello di Montalcino. However, the wine is required to spend only six months aging in oak and 1 year total aging before release. This allows Brunello producers to make an earlier releasing wine that can generate cash flow while their Brunello di Montalcino age for their complete duration. In less than ideal vintages some producers will relegate all their grapes to Rosso di Montalcino production and not make a Brunello. Wineries can also declassify their Brunello that has already been aging 2–3 years and release it as Rosso di Montalcino if the wine is not developing to their expectations. Rosso di Montalcino is typically lighter, fresher and more approachable upon release though some producers will make wines with more Brunello like characteristics. These "Baby Brunellos" are often 1/2 the price of Brunello di Montalcino.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Good red color. Very pretty sour red cherry and floral aromas and flavors. Lively and juicy, with a refreshing long close. An excellent wine, Santa Giulia’s first Rosso di Montalcino was made only in the 2001 vintage.Vinous - Antonio Galloni 90/100
Grown in sandy clay soils in the northeastern corner of the appellation, the Santa Giulia 2018 Rosso di Montalcino is a delicate wine with great Sangiovese purity and harmony. This expression is slightly toned down, as can be expected from a Rosso, but all that varietal personality is on full display and ready for spinach ravioli.Robert Parker 89/100
Jammy aroma, very pleasant taste with lowish tannins compared to a big brother Brunello. Paired nicely with lamb rack with garlic/onion rub.Vivino 4.1/5
Torrenieri (Toscane)