Waarom deze wijn?
Een prachtige Brunello van talentvolle wijnmaker Gianluca Terzuoli. Ook een aangename ontdekking voor Robert Parker. Deze kwaliteit kost bij bekendere Brunello-huizen al snel het dubbele!
De smaak
De Brunello is afkomstig van wijngaard met minerale en kalkrijke bodems. Helder robijnrood. In de neus aroma's van kersen, frambozen, kruiden en tabak, strak, precies en vol persoonlijkheid in de mond. De tannines zijn zacht en goed geïntegreerd, waardoor het zelfs jong een weelderig, krachtig en langdurig genot is met intense, elegante, kruidige aroma's. De smaak is droog, warm en zacht met een heerlijk evenwichtige body. Dit is een zeer elegante wijn met een goede structuur en balans van rijpe tannines en een mooie zuurgraad .
De details
type wijn: elegant, comlex
druivensoort: Sangiovese 100%
teelt: biologisch
opvoeding: 36 mnd op grote Slowaakse en Franse eiken vaten, 6 maanden op fles
alcoholgehalte: 14,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 18 graden
bewaarpotentieel: nu tot 2036
Spijs-aanbeveling
Donker vlees, gegrild van welke aard dan ook, middelgrote oude kaas, wild gerechten
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
De oorsprong
'These wines from the Terzuoli family are a nice little discovery for me this year.'
Robert Parker
In de gemeente Montalcino, een van de meest indrukwekkende dorpen van Toscane, ligt op 450 meter hoogte het wijngoed Tenuta Santa Guilia. De familie Terzuoli verbouwt hier meer dan 18 hectare Sangiovese waarvan de bijzonder elegante Brunello di Montalcino, een zeer levendige Rosso di Montalcino en een aantal IGT-wijnen worden geproduceerd. Aan het hoofd van het bedrijf staat Gianluca, die met grote precisie de kwaliteit van de wijnen bewaakt.
Gianluca Terzuoli is de eigenaar en wijnmaker van de tweede generatie in Santa Giulia. Het wijngoed is klein met 18 hectare druivenstokken. De wijngaarden hebben geen irrigatie en zijn ze uitsluitend afhankelijk van regenwater om hun dorst te lessen. De wortels worden aangemoedigd om diep in de aarde te reiken om mineralen uit de bodem op te nemen die de wijn zijn unieke smaak geven. Brunello moet 100% Sangiovese druiven zijn en wordt alleen in deze regio geproduceerd. Gianluca maakt een "Rosso", die twee jaar in Slowaakse vaten wordt gerijpt, en een Brunello di Montalcino die na deze eerste rijping nog een jaar of twee naar Frans eiken wordt verplaatst voordat hij wordt gebotteld.
Slimme weetjes: De Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino is a red Italian wine produced in the vineyards surrounding the town of Montalcino located about 120 km south of Florence in the Tuscany wine region. Brunello, a diminutive of Bruno, a male given name which means brown, is the name that was given locally to what was believed to be an individual grape variety grown in Montalcino. In 1879 the Province of Siena's Amphelographic Commission determined, after a few years of controlled experiments, that Sangiovese and Brunello were the same grape variety, and that the former should be its designated name.[1] In Montalcino the name Brunello evolved into the designation of the wine produced with 100% Sangiovese.[1] In 1980, Brunello di Montalcino was awarded the first Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) designation and today is one of Italy's best-known and most expensive wines.
From Wikipedia, the free encyclopedia.