Waarom deze wijn?
Een originele witte wijn van 100% Arneis uit de Langhe in Piemonte. Extra veel karakter door de kalkstenen-kleiige zandgrond waar de ranken op groeien. Een aanbeveling bij lichte amuses, voorgerechten een visje of bij een kipgerecht.
De smaak
Lichtgeel met zilveren reflexen. In de geur ruik je sinaasappelschilletjes met een wat steenfruit en verfijnde kruiden. De smaak is elegant, harmonieus, droog met een uitgesproken frisheid. Medium body, wit appelfruit, mineraal en aanhoudend, ingetogen fruitzoet in de afdronk.
De details
type wijn: droog, fruitig, licht crèmig
druivensoort: 100% Arneis
teelt: duurzaam
opvoeding: roestvrij staal
alcoholgehalte: 13,5%
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 8-10 graden
bewaarpotentieel: nu - 2023
Spijs-aanbeveling
Lichte amuses, voorgerechten met vis, kip en kalfsvlees, ei.
De oorsprong
Damilano staat al al voor meer dan 100 jaar wijngeschiedenis! Het domein ligt in het hart van de meest prestigieuze wijnregio van Italië; Barolo in het dorp La Morra. Giuseppe Borgogno begon met het verbouwen van druiven en het produceren van wijn uit zijn eigen wijngaarden. In 1935 nam Giacomo Damilano, zijn schoonzoon, de wijnbedrijf en breidde het, bracht de kwaliteit van zowel het vinificatiesysteem als de wijngaarden naar het niveau waarmee hij Damilano tot een "juweel" van het Langhe-gebied maakte.
In 1997 droeg hij zijn bedrijf met grote trots over aan zijn kleinkinderen Paolo, Mario en Guido. Hun passie, gezamenljke kracht en enorme expertise brachten het familiebedrijf tot de allerhoogste league. Eevenals hun restaurant met Michelin-ster in La Morra.
De wijngaarden van Damilano beslaan enkele van de meest wereldberoemde en historische locaties in Barolo. Op wat misschien wel de meest historisch belangrijke locaties van allemaal zijn, de heuvel van Cannubi, bezit Damilano een van de grootste delen in de historische kern van de heuvel en bijna het hele deel net ten westen, bekend als Cannubi Valletta.
De Damilano crus Cannubi, Brunate, Cerequio en Liste hebben verschillende uitdrukkingen die de verschillen in terroir laten zien, variërend van de aangeboren elegantie van Cannubi en Brunate tot het meer beslissende en gestructureerde karakter van Cerequio en Liste. Naast deze vier wijngaarden, produceert Damilano de Barolo Lecinquevigne, een blend van vijf wijngaarden uit drie verschillende steden: Barolo, Grinzane Cavour, Monforte. Damilano's portfolio stopt niet bij Barolo, hun uitgebreide aanwezigheid in Piemonte omvat een Langhe Arneis, Barbera d'Asti, Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo, Langhe Chardonnay en een Barolo Chinato.
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel met de prijzen in de online-markt. Dat betekent 'appels met appels'; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
Slimme weetjes: Barolo
Barolo is a traditional hillside village in the rolling hills of Piedmont, north-western Italy. The vineyards and cantine (wineries) there have long been famous for producing some of Italy's very finest red wines – predominantly from the region's signature grape variety, Nebbiolo. Fragrant, tannic Barolo wine is so revered that it was one of just three wines awarded DOCG status on the day that the classification was introduced in July 1980 (the other two were Brunello di Montalcino and Vino Nobile di Montepulciano).
The Barolo vineyard zone covers the parishes of Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba and Barolo itself, and also spreads over into parts of Monforte d'Alba, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d'Alba, Cherasco and Roddi. The soils and mesoclimates vary slightly between these communes, creating subtle differences between the wines produced from their vineyards.
To earn the name Barolo, the wines must undergo at least 38 months' aging prior to commercial release, of which 18 must be spent in barrel (the remainder in bottle). For the added designation of riserva, the total aging time increases to 62 months. As the tannins soften over time, the complexity shows through with hints of earth, truffles and dark chocolate.
From Wikipedia, the free encyclopedia.
Slimme weetjes: De Langhe Piemonte
The Langhe (Langa from old dialect Mons Langa et Bassa Langa) is a hilly area to the south and east of the river Tanaro in the province of Cuneo in Piedmont, northern Italy. It is famous for its wines, cheeses, and truffles—particularly the white truffles of Alba. The countryside as it was in the first half of the 20th Century features prominently in the writings of Beppe Fenoglio and Cesare Pavese, who was born there, in Santo Stefano Belbo.
From Wikipedia, the free encyclopedia.