Waarom deze wijn?
Een Nebbiolo van de Boutique Producent Oddero, gemaakt van dezelfde wijngaarden als zijn Barolo’s. Middelzware wijn, beetje aards en truffel maar met veel fruit en een mooie zachte afdronk met wat spanning. Een mooie najaars en winterwijn voor de liefhebber van elegantie.
De smaak
Gemaakt van 100% pure Nebbiolo, dezelfde druif waar de grote wijnen uit deze streek; Barolo en Barbaresco van worden gemaakt. Bijzonder is dat de druiven voor deze Nebbiolo van de Oddero’s wijngaard Santa Maria Bricco San Biagio in de La Morra (200 meter hoog) komen, dezelfde wijngaard waar ook de Barolo’s van worden gemaakt. De wijn heeft viooltjes in de neus samen met wat fris rood fruit, spannend met mooi verwerkte tannines die samen zorgen voor een fijne zachte en aardse afdronk.
De details
type wijn: puur fruit, zacht en aards
druivensoort: 100% Nebbiolo (15 jaar ouder stokken)
teelt: biologisch
opvoeding : 12 maanden op eiken vaten (foeders)
alcoholgehalte: 14 %
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 18 graden
bewaarpotentieel: nu tot 2027
Spijs-aanbeveling
Heerlijk in de herfst en winter bij wild, vlees en paddenstoelen (eekhoorntjesbrood), risotto maar ook bij harde kazen. In de zomer en voorjaar ook heerlijk licht gekoeld bij een salade met gegrilde paprika of een pizza.
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 2 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
De oorsprong
Een van de oudste wijnbedrijven uit de Barolo en Oddero behoorde bij de bedrijven die in plaats van bulkwijn in vaten, de wijn zelf in flessen ging bottelen (eind 1800). Het bedrijf is nog steeds gehuisvest in, een mooie gerenoveerde, oude boerderij op de grens van La Morra. Oddero is absoluut een aanrader om te bezoeken als je in de buurt bent.
Inmiddels staat Mariacristina als zesde generatie wijnmaker aan het hoofd van het bedrijf en staan haar zoon Pietro en nichtje staat ook de zevende generatie te dringen.
Oddero staat bekend als een bedrijf dat door veel lokale afnemers internationaal toch een beetje onder de radar is gebleven. De Nebbiolo wordt gemaakt van druiven uit de Barolo appellatie en wordt gezien als een van de ‘geheimpjes’ van het bedrijf.
Slimme weetjes: Nebbiolo van Barolo, Barbaresco èn Langhe Nebbiolo
Nebbiolo is de druif van zowel Barolo als Barbaresco en vind je met name in het gebied rondom Turijn (Piemonte). Sommige producenten in deze streek maken ook een Nebbiolo DOC, meestal van jongere stokken van deze druivensoort. Ook in het Noorden van Piemonte (o.a. Ghemme en Gattinara) wordt Nebbiolo gebruikt, vaak als hoofdact maar wel in een blend, met wat lokale helden. Daarnaast is de druif populair in een kleine appellatie van de buurprovincie Lombardije met de naam Valtellina. In de nieuwe wereld zijn er wijnmakers in de USA, Australië en Nieuw Zeeland die er mee experimenteren.
Slimme weetjes: Prijs/kwaliteit goede Langhe Nebbiolo aantrekkelijk
Daar waar de prijs voor een Barolo al makkelijk start rond de 30 euro, afhankelijk van de wijngaard, jaar en producent, makkelijk tot ver boven de 100 euro kan kosten is de Langhe Nebbiolo een relatief koopje. Wel even opletten van welke producent en wijngaard de wijn komt. De prijzen in de supermarkt starten rond de 10€ (voor de meer massa producenten als Fontanafredda) en voor boutique wineries vanaf €17,50. De Oddero Nebbiolo DOC kost €22,24 bij Vivino en € 19,95 bij de Italiaanse website Vinolog24, maar daar komen nog €9,95 verzendkosten bij.
Slimme weetjes: De Langhe Piemonte
The Langhe (Langa from old dialect Mons Langa et Bassa Langa) is a hilly area to the south and east of the river Tanaro in the province of Cuneo in Piedmont, northern Italy. It is famous for its wines, cheeses, and truffles—particularly the white truffles of Alba. The countryside as it was in the first half of the 20th Century features prominently in the writings of Beppe Fenoglio and Cesare Pavese, who was born there, in Santo Stefano Belbo.
From Wikipedia, the free encyclopedia.