Waarom deze wijn?
Voor de grote liefhebber van Barbaresco hebben wij in het verleden ook ingetekend op een aantal dozen van de single cru Montaribaldi van Nada Fiorenzo. De cru's van Nada Fiorenzo meten zich aan de grootste. Zo groeien de druiven pal naast de wijnstokken van de beroemde Barbaresco Valeirano van La Spinetta. Montaribaldi doet niet onder aan deze meer dan 100 euro kostende wijn. Het is de meest elegante, delicate en zachtste Barbaresco van het huis. Daarbij was 2013 een topjaar in Piemonte met een warm najaar en late oogst waardoor de aroma's zich volledig hebben kunnen ontwikkelen. Vinous gaf het 96 van de 100 punten.
De smaak
De Montaribaldi van de Nebbiolo druiven geplukt in de Cru wijngaard, is ook één van de meest historische Barbaresco micro zones. Een florale, geparfumeerde Nebbiolo, rijk aan intense kruiden en pruimen in een puur door fruitgedreven smaak met anijs, geïntegreerd met donkere bessen en zoete (Bing-) kersen. Een klassieke Barbaresco van één van de beste wijngaarden in Piemonte. Prachtig elegant, komt in totale harmonie met de leeftijd.
De details
type wijn: complex, stevig en zeer elegant
druivensoort: 100% Nebbiolo
teelt: conventioneel
opvoeding : 24 maanden grote eiken vaten (foeders), 6 maanden op fles
alcoholgehalte: 14,00 %
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 18 graden
bewaarpotentieel: 2019 - 2033
Spijs-aanbeveling
Heerlijk bij gebraden en geroosterd rundvlees, konijn, lam, harde kaas van ten minste tien jaar oud. Piemontese combi: "Ravioli del plin al sugo d'arrosto" is gevulde pasta met gebraden vleessaus.
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).
De oorsprong
Bij Nada Fiorenzo in Treiso, het hart van Barbaresco, produceert Bruno Nada prachtige voorbeelden van Barbaresco en andere rode Langhe wijnen. Al jaren staat Nada in grote belangstelling van de wijncritici en ontvangt de mooiste onderscheidingen.
Bruno kwam in 1982 aan het roer en begon wijn te bottelen van de druiven die door zijn vader Fiorenzo waren verbouwd en tot die tijd in bulk werden verkocht. Hij wist als geen ander dat de familie goud in handen had met grootse wijngaarden als Rombone, Manzola en Montaribaldi. Niet tevreden met de situatie begon hij zich in de begin jaren '80 te identificeren met de grootste producenten van Barbaresco als Gaja, Bruno Giacosa and Pio Cesare. Hij wist dat zijn wijndomein eenzelfde potentieel in handen had.
Hij leerde snel meer over het terroir, lagere opbrengsten en de positie van zijn wijngaarden. De eerste flessen Dolcetto d’Alba and Babaresco werden in 1987 geproduceerd en waren direct van een ongekende hoge kwaliteit. Vandaag de dag behoort Nada Fiorenzo tot één van de meest gerespecteerde producenten in de Treiso commune! Oogsten gebeurt met de hand. De wijngaarden bedekken meer dan 17 hectare, allemaal in de Rombone and Manzola crus in Barbaresco!
Inmiddels bouwt Bruno's zoon Danilo verder aan het kunstwerk van zijn vader.
Slimme weetjes: Barbaresco DOCG
Barbaresco is one of the great wines of the Piedmont region in north-western Italy. Historically it was called Nebbiolo di Barbaresco (Nebbiolo being the grape it's made from) and was used by the Austrian General Melas to celebrate his victory over the French in 1799. Only in the middle of the 19th century was the wine we know today vinified into a dry style.
Similar to its more famous sibling Barolo, Barbaresco is made from 100% Nebbiolo and shares its cult status as one of the finest wines in the world. However, there are several differences between the two. Barbaresco has a slightly maritime climate: warmer, drier and milder than its neighbor. This means its grapes tend to ripen earlier than those in Barolo. As a result, the wines are less tannic and more approachable at an earlier age. However there is still plenty of acidity and tannins to make this an age-worthy red. Barbaresco is characterized by its rich, spicy flavors and perfumed sweetness and is considered more elegant and refined than its counterpart, which is a more robust and longer-lived red.
Winesearch
Slimme weetjes: Barbaresco versus Barolo
Actually, Barbaresco and Barolo have similar aroma and flavour profiles: you’ll find it’s quite hard to tell them apart in blind tastings. Both are redolent of red roses, violets, sour red cherry, raspberry and sweet spice nuances, but it’s the texture and weight of each that differs most. Barbaresco is a wine of unmatched elegance and refinement, while Barolo offers more power and structure. Ultimately, it’s really a case of first among equals.
Decanter">Decanter