'Il' Sangiovese DOC 2020

DOC Romagna Superiore

Noelia Ricci Emilia Romagna (Predappio)
-15%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Voorbeeld van een pure sangiovese, zonder hout met veel fruit. Gemaakt in de wat hogere wijngaarden (rond de 400 meter) op de heuvels achter Forli (bij Rimini). Hier zorgt de koelte van de zee dat de druiven rijpen zonder daarmee hun zuurgraad te verliezen. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt waarbij gebruik wordt gemaakt van zoveel mogelijk biodiversiteit (vandaar de wesp op het etiket).

De smaak

Gemaakt van 100% Sangiovese (Romagna). De wijn is sappig, beetje floraal, kersen en heeft de elegantie van een Bourgogne. Het is een elegante rode wijn met structuur, verfijnd en tegelijk vol. Prima als aperitief of bij een groentes (ook gegrild), pasta met rode sauzen, pizza en varkens of kalfsvlees. Serveren iets gekoeld rond de 14 - 16 graden.

De details

type wijn: fruitig, elegant, krachtig
druivensoort: 100% Sangiovese
teelt: biologisch
opvoeding : 6 maanden op roestvrij staal
alcoholgehalte: 13,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden (in de zomer ook gekoeld)
bewaarpotentieel: 2022 -2026

Welke gerechten en ingrediënten?

Prima als aperitief of bij een groentes (ook gegrild), pasta met rode sauzen, pizza en varkens of kalfsvlees. Serveren iets gekoeld rond de 14 - 16 graden.

Het wijnhuis

Op zoek naar de identiteit van Sangiovese in Emilia-Romagna. De recent gerenoveerde 18 eeuwse villa La Pandolfa, net iets achter Forli richting de Apennijnen, is de schitterende residentie voor het wijnbedrijf Noelia Ricci. Toen de 4e generatie, met eigenaar Marco Cirese, het wijnbedrijf overnam besloot hij nog een stap verder te gaan. Hij wilde geen bulkwijnen meer maken maar op zoek gaan naar de echte sangiovese uit Emilia Romagna.

In de San Cristoforo wijngaard, tot 340 m boven zeeniveau, niet ver van een oude zwavelgroeven, trof hij een bodem van okerkleurige klei vermengd met zand en kalkhoudende mergel rijk aan zwavelhoudende mineralen aan. De ligging van de wijngaarden was ook nog eens perfect op een laagvlakte zo’n 30 kilometer van zee , omringd door bossen en direct aan de uitlopers van de Apennijnen. Daar plantte hij in 2010 zo’n zeven hectare sangiovese romagna en trebbiano aan.

De hoogste wijngaarden zijn voor de stokken van onze cru’s; Godenza en de Il Sangiovese’, vertelt Marco Cirese. ‘Inmiddels is ons gebied Predappio een van de 12 deel-appellaties van de DOC Romagna Sangiovese geworden. Dit jaar is het laatste jaar in de conversie naar een biologische certificering. Maar ook wij merken de gevolgen van de veranderingen van het klimaat.’ 2020 was een erg droog in een reeks van droge wijnjaren stelt wijnmaker Filippo Gimelli. ‘Voor de cru’s plukken we alleen de beste druiven. Ik schat in dat we dit jaar in totaal slechts 50 tot 60% van de normale opbrengst plukken.’

 

Aandacht voor design Vanaf het eerste moment heeft design een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van Noelia Ricci. ‘Toen we besloten om met dit project te starten wilde ik een apart label met een identiteit die zowel iets over de familie als onze visie op de wijnen en het terroir vertelt’, verklaart Marco Cirese. ‘Met de keuze van de naam Noelia Ricci hebben we een direct verband met de familie gelegd, zij heeft altijd geloofd in het potentieel van de wijngaarden. De afbeeldingen op het etiket hebben een direct verband met de wijn of de consumptie. De afbeeldingen hebben we gevonden in illustraties van oude 19e eeuwse boeken. Zo hebben bij Il Sangiovese een wesp afgebeeld, die van groot belang is voor de bescherming van de biotoop in de wijngaard.

Doel bereikt in twee jaar! In 2013 werd de eerste vintage van de Romagna Sangiovese Il Superiore Le Vespa (genoemd naar de afbeelding van de wesp op het etiket). Het opvolgende jaar werd de Le Vespa als een van de weinig sangiovese’s uit de regio al gewaardeerd met de maximale score van Tre Bicchieri in Gambero Rosso. Inmiddels heeft Marco Cirese en zijn wijnmaker ook met de andere wijnen een behoorlijke palmares opgebouwd!

De prijzen elders?

In de prijsvergelijking berekenen wij het voordeel altijd ten opzichte van de prijzen van andere wijnimporteurs ('prijzen elders'). Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus met 1 op 1 vergelijkbare wijnen met de eventuele bijkomende kosten voor levering aan huis.

The Predappio zone is known for Sangiovese wines with depth and structure yet refined elegance too. Marco Cirese chose nine hectares of his best-suited, highest plots with the oldest vines for his micro-project rooted in local identity. Steel and concrete draw out the purest expression of the terroir. Lively and shimmering on the nose, this has an acidic backbone supporting smooth, silky tannins. Streamlined, characterful, savoury and immensely enjoyable in long, tempting sips.
Decanter 90/100
The 2020 IL Sangiovese opens slowly to show notes of wet stone, peppery herbs, roses and freshly sliced plum. It's silky in texture, fleshing out across the palate with a wave of ripe red and black berries tinged with sweet violet and mineral tones. It finishes with incredible persistence and lightly structured. Give the 2020 a little time to open in the glass or bottle to allow its bouquet to fully blossom.
Vinous Antonio-Galloni 90/100
Due bicchieri Gamberro Rosso
Smooth and polished, this offers aromas of ripe red berries, blue flowers and eucalyptus. Savory and so easy to drink, the fresh palate features juicy Morello cherry, cassis, and star anise accompanied by little tannins.Wine Enthusiast
Emilia Romagna (Predappio)