Trebbiano 'Bro' DOC 2020

Trebbiano DOC

Noelia Ricci Fiumana di Predappio (Emilia Romagna)
-16%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Een frisse witte wijn van biologische (certificering in aanvraag) van 20 jaar oude Trebbiano wijnstokken tegen de heuvels (ca 200 meter hoog) achter Forli met uitzicht over de zee en het strand van Rimini. Alle druiven voor Bro staan op wijngaarden met een combinatie van klei en kalksteen en worden begin september met de hand geplukt. Bij de vinificatie gebruikt de wijnmaker natuurlijke gisten en hanteert de filosofie van minimale interventie in de wijnkelder. De wijn rijpt 6 maanden op staal en minimaal 2 maanden in de fles.

De smaak

Gemaakt van 100% Trebbiano (Romagna). De wijn heeft tonen van citrus, witte perzik, meloen, bloemenhoning, witte bloemen . Het is een elegante witte wijn met structuur, verfijnd en tegelijk vol. Prima als aperitief of bij een (groente)pasta, salade, vis, kip of kalfsvlees (perfecte wijn voor vitello tonnato). Serveren rond de 10-12 graden.

De details

type wijn: fris, mineralig, licht tropisch
druivensoort: 100% Trebbiano
teelt: biologisch
opvoeding : 6 maanden op roestvrij staal
alcoholgehalte: 13,00 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  10-12 graden
bewaarpotentieel: 2022 -2026

Welke gerechten en ingrediënten?

Prima als aperitief of bij een (groente)pasta, salade, vis, kip of kalfsvlees (perfecte wijn voor vitello tonnato). Serveren rond de 10-12 graden.

Het wijnhuis

Op zoek naar de identiteit van Sangiovese in Emilia-Romagna. De recent gerenoveerde 18 eeuwse villa La Pandolfa, net iets achter Forli richting de Apennijnen, is de schitterende residentie voor het wijnbedrijf Noelia Ricci. Toen de 4e generatie, met eigenaar Marco Cirese, het wijnbedrijf overnam besloot hij nog een stap verder te gaan. Hij wilde geen bulkwijnen meer maken maar op zoek gaan naar de echte sangiovese uit Emilia Romagna.

In de San Cristoforo wijngaard, tot 340 m boven zeeniveau, niet ver van een oude zwavelgroeven, trof hij een bodem van okerkleurige klei vermengd met zand en kalkhoudende mergel rijk aan zwavelhoudende mineralen aan. De ligging van de wijngaarden was ook nog eens perfect op een laagvlakte zo’n 30 kilometer van zee , omringd door bossen en direct aan de uitlopers van de Apennijnen. Daar plantte hij in 2010 zo’n zeven hectare sangiovese romagna en trebbiano aan.

De hoogste wijngaarden zijn voor de stokken van onze cru’s; Godenza en de Il Sangiovese’, vertelt Marco Cirese. ‘Inmiddels is ons gebied Predappio een van de 12 deel-appellaties van de DOC Romagna Sangiovese geworden. Dit jaar is het laatste jaar in de conversie naar een biologische certificering. Maar ook wij merken de gevolgen van de veranderingen van het klimaat.’ 2020 was een erg droog in een reeks van droge wijnjaren stelt wijnmaker Filippo Gimelli. ‘Voor de cru’s plukken we alleen de beste druiven. Ik schat in dat we dit jaar in totaal slechts 50 tot 60% van de normale opbrengst plukken.’

Aandacht voor design Vanaf het eerste moment heeft design een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van Noelia Ricci. ‘Toen we besloten om met dit project te starten wilde ik een apart label met een identiteit die zowel iets over de familie als onze visie op de wijnen en het terroir vertelt’, verklaart Marco Cirese. ‘Met de keuze van de naam Noelia Ricci hebben we een direct verband met de familie gelegd, zij heeft altijd geloofd in het potentieel van de wijngaarden. De afbeeldingen op het etiket hebben een direct verband met de wijn of de consumptie. De afbeeldingen hebben we gevonden in illustraties van oude 19e eeuwse boeken. Zo hebben bij Il Sangiovese een wesp afgebeeld, die van groot belang is voor de bescherming van de biotoop in de wijngaard.

Doel bereikt in twee jaar! In 2013 werd de eerste vintage van de Romagna Sangiovese Il Superiore Le Vespa (genoemd naar de afbeelding van de wesp op het etiket). Het opvolgende jaar werd de Le Vespa als een van de weinig sangiovese’s uit de regio al gewaardeerd met de maximale score van Tre Bicchieri in Gambero Rosso. Inmiddels heeft Marco Cirese en zijn wijnmaker ook met de andere wijnen een behoorlijke palmares opgebouwd!

De prijzen elders?

In de prijsvergelijking berekenen wij het voordeel altijd ten opzichte van de prijzen van andere wijnimporteurs ('prijzen elders'). Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus met 1 op 1 vergelijkbare wijnen met de eventuele bijkomende kosten voor levering aan huis.

Top Wine
Guida Slow Wine 2022
A sweetly seductive mix of raw honey, melon, peaches, and mint wafts up from the 2020 Trebbiano Bro. It takes a turn to the savory spectrum on the palate, mixing saline-minerals with green apple and nuances of almond. This reverberates with salty tension through the close, leaving a nutty richness to contrast with a twang of citrus.
Vinous Antonio-Galloni 88/100
A lightly herbaceous trebbiano with grass and preserved lemons. Light body, solid acidity and a crunchy finish. Drink now.James Suckling 92/100 (jg.'18)
Fiumana di Predappio (Emilia Romagna)