Sancerre Blanc 2012

AOC Sancerre

Daniel Reverdy Verdigny (Loire)
-25%
Deze deal is gesloten

De smaak

Reverdy staat voor een bijzondere fruitigheid met een grote elegantie.
Frisse aroma's van verse grapefruit, perzik, kruisbessen, witte bloemen en kruiden. Smaak is subtiele mix van mineralen en wit citrusfruit.
Peperig en fruitig, met aangenaam zuurtje. Mooie balans!

De details

Type wijn: medium bodied, droge witte wijn
Druivensoort: 100% Sauvignon Blanc
Teelt: conventioneel
Opvoeding: 8 maanden stalen tank
Alcoholgehalte: 12,50% vol.
Restsuiker: 0,5 g/l
Zuurgehalte: 4,6 g/l
ph-waarde: 3,29
Afsluiting: natuur kurk
Drinktemperatuur: 10 - 12 graden
Bewaarpotentieel: 2013 - 2018
Spijs-aanbeveling:

  • Kaas: van rauwe melk
  • Vis: schaaldieren en zeefruit
  • Vis: gebraden of gegrild
  • Salades & Antipastas

De oorsprong

Cyrille Reverdy verdient met grote regelmaat gouden Medailles in Parijs & Mâcon en hoogste scores in de Franse wijngids 'Guide Hachette'. De passie en toewijding van deze man om met een volledig eigen stijl een van de mooiste Sancerre's van de streek te maken, is ongekend! Zijn wijnen bewijzen dit jaar op jaar.
Vulkanische heuvels, de bodem, het koele klimaat en de glooiende hellingen zorgen voor een intensiteit van aroma’s en pittigheid van de smaak. Subtiele mineralen, citrus en grazige smaken schreeuwen om gerechten. Wij zijn grote fan van Reverdy en blij dat we zijn Sancerre aan de fijnproevers in Nederland mogen presenteren.
Sinds 1979 heeft Daniel Reverdy, de vader van Cyrille, hard gewerkt om het vruchtbare land van zijn familie te herplanten. In 2000 werd de gehele oogst nog als ‘sap’ verkocht aan handelaren verkocht. Een gemiste kans want het prachtige domein is gelegen in het gehucht Chaudenay, in de gemeente Verdigny, werkelijk volledig omringd door de mooiste wijngaarden in de AOC Sancerre – hun wijngaarden!
Maar het jaar 2000 was de omslag en keerpunt in de geschiedenis van het domein. Cyrille, de zoon van Daniel, kwam terug vanuit het hart van de Bourgogne na zijn studie van 5 jaar aan het Lycée Viticole de Beaune.
Cyrille, een man met een ongekend talent en vol energie en opwinding had een missie: samen met zijn vader Daniel de mooiste Sancerre maken. Ze creëerden Daniel Reverdy & Fils . De wijnkelder en de nieuwe wijnmakerij volgden. Vandaag de dag bestieren ze 9 hectare wijngaarden en wordt meer dan 80% van de oogst op het domein gebotteld.

Slimme Weetjes: Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc is a green-skinned grape variety that originates from the Bordeaux region of France. The grape most likely gets its name from the French words sauvage ("wild") and blanc ("white") due to its early origins as an indigenous grape in South West France. It is possibly a descendant of savagnin. Sauvignon blanc is planted in many of the world's wine regions, producing a crisp, dry, and refreshing white varietal wine. The grape is also a component of the famous dessert wines from Sauternes and Barsac. Sauvignon blanc is widely cultivated in France, Chile, Canada, Australia, New Zealand, South Africa, Brazil, Moldova and California. Some California Sauvignon blancs are also called "Fume Blanc", though this is often perceived to be a different type of wine. Depending on the climate, the flavor can range from aggressively grassy to sweetly tropical. Wine experts have used the phrase "crisp, elegant, and fresh" as a favorable description of Sauvignon blanc from the Loire Valley and New Zealand. Sauvignon blanc, when slightly chilled, pairs well with fish or cheese, particularly Chèvre. It is also known as one of the few wines that can pair well with sushi. From Wikipedia, the free encyclopedia.

Slimme Weetjes: De Regio Sancerre

Sancerre is a French wine Appellation d'origine contrôlée (AOC) for wine produced in the area of Sancerre in the eastern part of the Loire valley, southeast of Orléans. Almost all of the appellation lies on the left bank of the Loire, opposite Pouilly-Fumé. It is well regarded for and primarily associated with Sauvignon blanc. Some Pinot noir is also grown, accounting for around 20% of the region's production, making mostly light red wines for quaffing under the designation of Sancerre Rouge. A rosé style from Pinot noir is also produced in a style similar to Beaujolais. White Sancerre was one of the original AOCs awarded in 1936, with the same area being designated for red wines on 23 January 1959. The AOC area has expanded fourfold over the years, most recently on 18 March 1998. The town lies on an outcrop of the chalk that runs from the White cliffs of Dover down through the Champagne and Chablis. A series of small valleys cut through the chalk, each with their own soils and microclimate and terroir. In the east are the "flints" that make minerally, long-lived wines. Between the town and Verdigny the soil consists of marl and gravel – "les caillottes" – producing fruity, well balanced wines. And in the southwest, away from the river towards Menetou-Salon, the chalky "terres blanches" (white ground) produce weightier wines. Most – but not all – of the Sauvignon Blancs are unoaked. From Wikipedia, the free encyclopedia.

Green, crisp gooseberry fruit; nice balance. An enjoyable wine that is straightforward, but mineral and precise.Decanter: Recommended
Exemplary, top vintage Sancerre handcrafted at an award winning family estate.Sunday Times Wine Club
The Sancerre drunk by the winemakers themselves - striking and elegant - a real find!Sunday Times Wine Club
Verdigny (Loire)