Waarom deze wijn?
Een heerlijke originele wijn voor elk moment. Een belangrijke wijn voor Spaanse markt, dus met veel zorg gemaakt. Fris en zomers met bite, heerlijk om een grijpvoorraadje te hebben.
De smaak
Een elegante, fruitige en frisse wijn. Het vlaggenschip van de Viñedos de Nieva. Pure aroma's met een hoge intensiteit, eerst witfruit en bloemen, dan met hints van perzik en hooi. De smaak is fris, levendig, zelfs zeer levendig. De aangename afdronk blijft uitnodigen.
De details
type wijn: fris en fruitig
druivensoort: 100% Verdejo (20% oude wijnranken)
teelt: conventioneel
opvoeding: roestvrij staal
alcoholgehalte: 12,00 % vol.
afsluiting: kurk
drinktemperatuur: 8 - 10 graden
bewaarpotentieel: 2016
spijs-aanbeveling: aperitief - altijd verrassend, vis- lichte visgerechten, kip kip met witte sauzen, tapas- groente en vis, salades - frisse salades, kaas- zachte witte kazen
De prijzen elders?
Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er 'appels met appels' wordt vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (bezorgtarief elders is in de prijscheck opgenomen). Deze wijn is in Nederland te verkrijgen voor € 11,50.
De oorsprong
Viñedos de Nieva - DO Rueda is, naast Galicië en Jerez, de meest bekende streek voor witte wijnen in Spanje. De bodega ligt in het uiterste Zuidoosten van de denominatie Rueda, vlakbij Segovia. De wijngaarden zijn van ongeveer vijftien jaar oud tot wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. In vele professionele wijngidsen behoren de wijnen van Viñedos de Nieva tot de hoogst gequoteerden (vb.: Guía Peñin: 90+ scores). In de omgeving mengen vele wijnboeren de duurdere Verdejo-druif met Viura. Viñedos de Nieva doet geen enkele concessie aan de kwaliteit en maakt hun Verdejowijnen van uitsluitend Verdejo-druif.
Viñedos de Nieva is als het gaat om puurheid en prijs-kwaliteit verhouding het lichtende voorbeeld uit de regio.
Slimme weetjes: Waar staat Rueda DO voor?
Rueda is a wine region at the heart of the Iberian Peninsula, located just north-west of the Spanish capital, Madrid. It is known for its dry, aromatic white wines made predominantly from Verdejo, with small quantities of Viura and Sauvignon Blanc. These fresh, aromatic whites are an ideal complement to the heavy Tempranillo-based reds of neighboring Toro.
Standard Rueda Blanco must be made from at least 50% Verdejo, a variety so aromatic that even substantial additions of neutral-scented Viura (aka Macabeo) do little to reduce its character. Relatively recent additions to the region's wine portfolio are the varietal wines 'Rueda Verdejo' and 'Rueda Sauvignon', which must be made from at least 85% of the stated variety.
From Wikipedia, the free encyclopedia.
Slimme weetjes: De Verdejo druif
Verdejo is a variety of wine grape that has long been grown in the Rueda region of Spain. The grape originated in North Africa, and was spread to Rueda in about the 11th Century, possibly by Mozarabs. Verdejo was generally used to make a strongly oxidized, Sherry-like wine. In the 1970s the winemaking company Marqués de Riscal began to develop a fresher style of white wine based on Verdejo with the help of French oenologist Émile Peynaud. cIn 1980 white wines from the Rueda region were recognized by a Denominación de Origen (DO). Wines labeled Rueda must contain 50% Verdejo; the remainder is typically Sauvignon blanc or Macabeo. Wines designated "Rueda Verdejo" must contain 85% Verdejo, and are often 100% Verdejo.
The Verdejo grapes are generally harvested at night. This means that the grapes enter the cellar at the lower night-time temperature of between 10-15 C instead of the daytime temperature which in September can reach as high as 28 or 30 C. Lower temperatures means less oxidation, or browning of the juice. Verdejo wines are aromatic, often gentle, and full-bodied.
From Wikipedia, the free encyclopedia.