AIX Rosé 2013

AOP

Saint AIX Aix-en-Provence (Coteaux d'Aix)
-16%
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

De Provence op haar best! Uitzonderlijke deal met Icoon rosé uit de Provence èn van Nederlandse makelij. Populair op diverse hippe terrassen. Nu ook een stuk voordeliger thuis afgeleverd via SlimmerWijnKopen.nl!

De smaak

AIX 2013 is een smaaksensatie. Elegant en verfijnd, lichtroze rosé met veel fruit. De organische bewerking geeft een natuurlijke afspiegeling van het terroir. Smaken van rood fruit en citrusvruchten met pruimen en kruidige en ook minerale tonen. Een lange romige afdronk. Ideaal om een zomers diner van aperitief tot dessert te begeleiden.

De details

type wijn: verfijnde droge lichtroze rosé
druivensoort: Grenache, Cinsault, Syrah, Counoise
teelt: mechanisch en geheel organisch
opvoeding: stalen tank
alcoholgehalte: 13,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur: 7 - 9 graden
bewaarpotentieel: 2014 - 2015 
spijs-aanbeveling:  aperitief  vis witte vissen  soep groentebouillon  vlees rosé- en witvlees en gevogelte  salades licht en fris  pasta's en oosterse keuken

De oorsprong

AIX rosé is de top cuvée van het voormalige Domaine de La Grande Séouve. Het domein ligt in het hart van de Provence vlakbij Aix-en-Provence en ontstond in 1880 als een truffelgaard. De Nederlander en enthousiaste wijnkenner Eric Kurver kocht meer dan 11 jaar geleden het wijndomeinen doopte het om in Domaine Saint Aix.  

 

AIX heeft sindsdien meerdere malen gouden medailles op het ‘Concours Générale d’Agricole’ in Parijs ontvangen en is veel gehuldigd in de internationale media.

 

AIX rosé 2013 heeft alles in zich om wederom een prachtige prijswinnende rosé te zijn. Belangrijke factoren die hier aan bijdragen zijn de ideale ligging en de Mistral. Deze komt uit het koelere noorden af en toe voorbij en fungeert als een natuurlijke bescherming tegen eventuele ziektes in de wijngaard. Verder zorgen meer dan 2200 zonuren per jaar ervoor dat de druiven overdag heel veel warmte krijgen. De koelere nachten zorgen verder voor een uitgebalanceerd rijpingsproces.

Slimme weetjes: De Coteaux d'Aix-en-Provence regio

The Coteaux d'Aix-en-Provence AOC is the second largest Provençal wine appellation, covering over 50 communes in the west and northwestern regions of Provence. The area comprises the city of Aix-en-Provence and surrounding communes. Nearly 60% of the production is red wine, followed by 35% rosé and 5% white wine. The major grape varieties include Grenache, Cinsaut and Mourvèdre,and Cabernet Sauvignon was introduced to the region in the 1960s.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

Ik proefde evenals vorig jaar een kakelverse editie begin februari en noteerde wat meer snoepjesaardbei, zoete framboos, een lichte kruidigheid en een aangename frisheid. Dat wordt weer dringen......Harold Hamersma (febr. 2014)
Er zijn wijnen waarvan je ineens ontdekt 'hè, de fles is leeg'. Gewoon omdat ze zo uitnodigend zijn, zo lekker wegdrinken.Hubrecht Duijker (febr. 2014)
Een bleek roze tint en proefden een verkwikkende, zeer zuivere, vrij elegante smaak met vooral fris fruit, zoals van citrus en aalbessen. Plus een subtiel kruidje. Heerlijk gewoon.Hubrecht Duijker (febr. 2014)
An elegant and refined rosé, with concentrated flavors of apple, spice and citrus that are flanked by plenty of rich, spicy notes. Creamy finish.WineSpectator 89/100 (aug. 2012)
Aix-en-Provence (Coteaux d'Aix)