Valpolicella Classico 2014

DOC Valpolicella Classico

Lorenzo Begali San Pietro in Cariano (Verona)
Deze deal is gesloten

Waarom deze wijn?

Begali is één van de twaalf Amarone families, een verbond van de allerbeste uit deze regio. De wijnen van dit 10 ha grootte  domein zijn alleen daarom al een 'must' om te proberen. Het is een heerlijk doordrinkbare, frisse en pure wijn waarvan je makkelijk kunt genieten. Licht en goed te combineren met allerdaagse gerechten. 

De smaak

Een mooie geur van bessen en kersen springt alleen al uit het glas, waarvan de heldere kersen geur dominant is, niet zoet maar fris en sappig. Een perfecte match voor licht vlees en gerechten op basis van tomaten.

De details

type wijn: medium bodied, fris
druivensoort: 65% Corvina, 35% Rondinella
teelt: conventioneel
opvoeding : 6 maanden op staal, 3 maanden op fles
alcoholgehalte: 12,50 % vol.
afsluiting: natuur kurk
drinktemperatuur:  18 graden
bewaarpotentieel: nu - 2017
spijs-aanbeveling:   vlees bijna elk hoofdgerecht met wit en rood vlees   pasta's    kip geroosterde kip    kaas medium tot rijp   pasta's

De prijzen elders?

Wij vergelijken het voordeel altijd met de prijzen in de online-markt. Belangrijk is dat er dan wel 'appels met appels' worden vergeleken; dus precies dezelfde wijn per 6 flessen van (bij voorkeur) hetzelfde jaar èn bij jou thuisbezorgd (de bezorgtarieven elders zijn meegenomen in de prijscheck).

Deze Valpolicella Classico is op een enkele plaats in Nederland te koop. Via meer aanbieders in België. De gemiddelde prijs inclusief thuisbezorging ligt op € 11,76.  

De oorsprong

'If you can name but two producers in Valpolicella (I’m betting they are Dal Forno and Quintarelli), it’s now time to add a third: Lorenzo Begali. Lorenzo and his children Giordano and Tiliana make the most exciting wines in the region today. Visiting this small estate, tall and lanky Giordano will win you over with his impassioned dedication to the traditional Pergola Veronese growing system. He and his father believe that overhead trellising is the secret to making quality wine and controlling yields.

Having now tasted this beautiful collection of new releases, I am a true Begal-iever. Elegance is the common thread that connects them all and this is by no means easy to achieve with consistent results, especially when you factor in the appassimento, or air-drying, process.' Bron: Robert Parker

Slimme weetjes: Valpolicella en Volpolicella Classico regio

The Valpolicella zone is bordered to the west by the Bardolino DOC, located along the banks of Lake Garda, which produces similar wines to basic Valpolicella using many of the same grapes. The historical "heart" of Valpolicella winemaking is in the Monti Lessini hills located northwest of the town of Verona. In 1968, the boundaries of the region were extended far eastward towards the DOC production zone of Soave and south to the plains of the northern bank of the Po river and its tributary the Adige.

Today the original zone is known as Valpolicella Classico zone and may duly noted on the wine labels of wines produced completely from grapes grown in this area. Today over 40% of all wine production in Valpolicella takes place in the classico zone, with an estimated yearly production of 12.2 million gallons (460,000 hl). Another sub-zone that is permitted to attach its name to the wine is the Valpolicella Valpantena located in the valley located just east of Verona.

From Wikipedia, the free encyclopedia.

 

The Valpolicella Classico exhibits a bright ruby color and very distinct aromas of Maraschino cherries, dried cranberries and sweet almond marzipan. The intensity and clarity of the wine’s appearance is of special note. Easy fruit and drying mineral aromas wrap around the palate. Despite the wine’s simplicity, this is one of the nicest base Valpolicellas I have tried. It exudes energy and good cheer.Robert Parker (jg.'12)
San Pietro in Cariano (Verona)